2015. december 30., szerda

Cáfolnak és jogtiprásról beszélnek a vármegyések (Videó)


Cáfolnak és jogtiprásról beszélnek a vármegyések
Hazugságnak nevezte a szervezett bűnözés és terrorizmusellenes ügyészség december 30-án közzétett jelentésében megfogalmazott állításokat a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM )erdélyi szóvivője.

Tóth Bálint szerdán 14 órakor Kézdivásárhely főterén, a Gábor Áron szobor mellett tartott sajtótájékoztatót, ahol a helyi média képviselői mellett néhány országos tévétársaság forgatócsoportja is megjelent.

Amint arról már beszámoltunk, a DIICOT december 30-án közzétett jelentése szerint a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom tagjai összesen húsz házi készítésű bombát akartak egy időben felrobbantani a román nemzeti ünnepen tartott kézdivásárhelyi felvonuláson azzal a céllal, hogy „sok füst legyen” és pánikot keltsenek.

„A Szőcs Zoltánnál tartott keddi házkutatás során nem foglaltak le semmit, kivéve néhány Wass Albert könyvet, amiről tudni kell, hogy nem bomba és nem robban” – tette hozzá a HVIM erdélyi szóvivője, aki ugyanakkor arra kérte a hatóságokat, hogy hozzák nyilvánosságra a merényletkísérlet gyanújába keveredett Beke István ügyében a tűzszerészeti vizsgálat eredményeit. Kérdés számukra az is, hogy ha nyomozás folyt, akkor az illetékesek miért nem tudnak semmiféle bizonyítékot felmutatni az állítólagos bombagyártásról.
A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom azt is követeli, hogy a nyomozó hatóságok hozzák nyilvánosságra azokat a hangfelvételeket is, amelyeket készítettek arról a megbeszélésről, amelyről szó esik a szervezett bűnözés és terrorizmus ellenes ügyészség (DIICOT) jelentésében.

„Válaszokat kérünk azokra a kérdésekre is, hogy milyen indokok alapján figyelték meg a vármegyéseket, csak azért mert kulturális rendezvényeket szerveztek és kiálltak az autonómiatörekvéseik mellett? Annál is inkább, hogy több civil szervezet is folytat hasonló tevékenységet. Nevezzék meg, hogy melyik hatóság rendelte el a HVIM megfigyelését és lehallgatását és melyik törvény mely paragrafusa alapján” – hangoztatta Tóth Bálint.
A szóvivő állítása szerint hamis az információ, amit a szervezett bűnözés és terrorizmusellenes ügyészség jelentése tartalmaz, miszerint október 10-én a vármegyés fiatalok megbeszélést tartottak volna Beke István cégének kézdivásárhelyi székhelyén.
„Ők nem találkoztak aznap, mégis a DIICOT arra hivatkozik, hogy október 10-én történt az illető megbeszélés” – összegzett a szóvivő, aki ugyanakkor felszólította az erdélyi magyarság érdekeit képviselő Romániai Magyar Demokrata Szövetség, valamint a többi erdélyi magyar párt és szervezet politikusait, hogy adjanak ki nyilatkozatot arról, hogy szándékukban áll-e lépéseket tenni Beke István és Szőcs Zoltán ügyében, ugyanis nyilvánvaló, hogy jogtiprás történt. (Kertész Tibor)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése