2015. december 22., kedd

A magyargyűlölő Dan Tanasa ismét perel: most Korond a célpont

Beperelte a korondi polgármesteri hivatalt a Községháza felirat miatt a magyarellenes feljelentéseiről ismert Dan Tănasă. A korondi polgármester megtartaná a kerámiabetűket, ügyvéddel vizsgáltatja a periratot, és a válasziratot tervezik.
korond-kozseghaza-ja2_b 
A felirat nem a főbejárat fölött van
Minden feljelentését és perét úgy kezdi a Dan Tănasă elnökletével működő Méltóságért Európában Polgári Egyesület, hogy a román törvénykezés a kisebbségi jogokat illetően a legelőrehaladottabb Európában. A magyar kisebbség nyelve esetében azonban úgy tűnik, ezt mégsem így gondolja, ezért a Hargita megyei tanácsot és több csíkszéki önkormányzatot is beperelő Tănasă ezúttal a korondi polgármesteri hivatal ellen indított pert a Községháza felirat miatt.
Korond község polgármestere, Katona Mihály elmondta, hogy nem előzmények nélküli a per: június 2-án emailben szólította fel Dan Tănasă, hogy távolítsa el a Községháza feliratot a hivatalról, mert ilyen megnevezés nem létezik a romániai közigazgatásban. A polgármester nem válaszolt a felszólításra.
Volt már hasonló felszólításuk a prefektustól, amiben arra utasították őket, hogy a székely rovásírásos helységnévtáblát távolítsák el. Annak az utasításnak eleget is tettek, mert nem volt idejük elemezni a jogi alapjait, az új ügyet azonban végig szándékszik harcolni – nyilatkozta az Udvarhelyi Híradónak Katona Mihály. Azt is közölte, hogy a szóban forgó hivatal épületét 2010-ben vette használatba az önkormányzat, és a kifogásolt felirat 2011-ben került fel rá.
korond-kozseghaza-ja1_b 
A fazekasságáról híres települést is szimbolizáló kerámiabetűket Páll Domokos helyi keramikus készítette

A per kimenetelét illetően nem bocsátkozott találgatásokba, de közölte, ha válasziratukban meg tudják támadni a feljelentés törvényességét, akkor megteszik. „Valakinek már tennie kéne valamit, hogy megállítsunk egy hivatásos uszítót” – mondta. A feliratról elárulta, hogy a fazekasságáról híres települést is szimbolizáló kerámiabetűket Páll Domokos, helyi keramikus tervezte és készítette, további érdekessége, hogy a felirat nem a főbejárat fölött, hanem a hivatal oldalán van, a főbejárat feliratával és román zászlóival minden előírásoknak megfelel. Mindennek ellenére nem tartja kizártnak, hogy elveszíthetik a pert. Tănasă három olyan ítéletet is mellékelt a perirathoz, amelyben így sikerült eltávolíttatni a feliratot.

„Ha elveszítjük a pert, akkor sem hagyom annyiban. Ha el kell távolítanunk, akkor csak kicseréljük polgármesteri hivatalra. Nem jó szívvel fogom tenni, de úgy gondolom, a kerámiabetűket és a címert a korondiak is fontosnak tartják az önkormányzat épületén” – összegzett Katona.

http://szekelyhon.ro


2 megjegyzés:

  1. Bolond ez az talpas , visszavágnak majd ezek az aljas dolgok a fajtájának , hétszeresen -- a fajtájának .--kutya

    VálaszTörlés