2015. november 4., szerda

"Megúszták, hogy kilőtték a szemem!"

"Gratulálok a bíróságnak, gratulálok a rendőri vezetőknek! Ez tényleg egy arcpirító, számomra meg különösen megalázó ítélet" – így reagált a döntés hallatán Nagy László, akit 9 évvel ezelőtt eltalált egy rendőr gumilövedéke, s bal szeme világát elvesztette.

A Fővárosi Törvényszék tegnap hirdetett ítéletet Gergényi Péter volt budapesti és Bene László egykori országos főkapitány, valamint 12 társuk ügyében. A 14 vádlottból csak kettőt, Gergényit és a negyedrendű vádlottat, a tévészékházat védő erők helyszínparancsnokát találta bűnösnek a hadbíró, ők is csak a legenyhébb büntetést, a megrovást kapták, a többiekkel szemben megszüntette az eljárást. Az első fokú ítélet nem jogerős, de a másodfoktól sem lehet többet várni, mint az az alábbiakból kiderül.

A Blikk megtalálta a 2006. őszi események egyik legsúlyosabb sérültjét, aki nyomon követte a rendőri vezetők perét, és most döbbenten áll a végeredmény előtt. Nagy Lászlónak egy lövedék hatolt be a szemüregébe. – Érthetetlen, hogy ennyivel megúszta mindenki, aki részese volt annak a szörnyű eseménynek. Soha nem derül már ki az sem, valójában ki adta le azt a lövést – panaszkodott a férfi.

Elmondta, hogy a kórházban a szájpadlásán keresztül operálták ki a lövedéket, öt éven át járt utókezelésekre, és azóta sem lát a bal szemére. A sérülés miatt lelkileg összetört, több betegsége is lett, mára leszázalékolt, rokkantnyugdíjas. Nem ő egyedüli áldozata a 2006-os eseményeknek, Csorba Atilla szemét szintén gumilövedék lőtte ki. Ő azonban nem tudta feldolgozni a veszteségét, sem azt, hogy megalázó "jóvátételt" kapott az államtól. 2013-ban önkezével vetett véget az életének.

Ezzel szemben a csütörtöki tárgyalásra nyugodt vádlottak érkeztek, volt köztük olyan is, aki viccelődött, mosolygott. A 9 órakor kezdődött tárgyaláson a hadbíró hét perc alatt lepörgette az ítéleteket, amelyet aztán több órán keresztül indokolt. Gergényi Pétert kizárólag mulasztásban találták bűnösnek, amiért nem váltotta le a tévészékház ostrománál a parancsait megtagadó helyszínparancsnokot. Őt parancsmegtagadás miatt marasztalták el. Fel sem merült, hogy emiatt vonják felelősségre őket A 2006 őszének sérültjei mindent megtettek, hogy az akkori rendőri vezetést is felelősségre vonják a túlzott rendőri erő alkalmazása, így például a gumilövedékek bevetése miatt s erről a bíróság előtt adjanak számot. Sokáig reménykedtek abban, hogy ebben kiterjedt, az őszi eseményeket egészében vizsgáló eljárásban végén megbüntetik Gergényit Pétert és társait, akik a tűzparancsot kiadták. Azonban a vádirat elkészítésekor kiderült, hogy már a tábornokok elleni vádemelés sem terjedt ki a 2006. október 23-i véres rendőri akciókra. Így történhetett meg, hogy Gergényit mindössze elöljárói mulasztásban mondták ki bűnösnek, amiért egyik tisztjét nem mentette fel beosztásából a tévészékház ostromakor, amikor az megtagadta a parancsát.

kuruc.info

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése