2015. november 21., szombat

Le kell venni a községháza feliratot Kozmáson


 Törvényszéki határozat értelmében el kell távolítani a Községháza feliratot az 1943-ban a Kozmási Közbirtokosság által épített közösségi házról. Az épületre, amelyben a polgármesteri hivatal, az óvoda, a kultúrotthon és a közbirtokosság is székel, 2003-ban került fel a most is látható felirat. Kozmáson járt már román államfő és miniszterelnök is, de közülük senki nem tette szóvá
Nem sokáig látható még a Községháza felirat a csíkkozmási épületen, miután törvényszéki határozattal eltávolítására kötelezik Bodó Dávid polgármestert. Csíkkozmás község vezetője nemrég kapta kézhez a törvényszék indoklását, amelyben a felirat eltávolítására kötelezik. A törvényszék megállapította, hogy az épület homlokzatán található Községháza szó nemcsak tartalmi, de formai szempontból is törvénytelen. A felperes keresetében többek között azt kifogásolta, hogy a hazai közigazgatásban a Községháza megnevezésnek nincs megfelelője. Érvelése szerint a megnevezés Magyarországon használatos, ezt mesterségesen vették át és törvénytelenül használják egyes helyi hatóságok.

Egy év alatt törölték sok év munkáját

Dan Tanasă 2014. november 21-én petícióban fordult Csíkkozmás Polgármesteri Hivatalához, amelyben a Községháza felirat eltávolítását kérte. December 18-án Csíkkozmás polgármestere írásban válaszolt Dan Tanasă levelére, amelyben közli, hogy az épületben a polgármesteri hivatal mellett az óvoda és a közbirtokosság is működik. Minden intézmény nevét a törvényes előírásoknak megfelelően, románul és magyarul is feltüntették. Ugyanebben a levélben tudatják a petíció megfogalmazójával, hogy az épületen 2002-ben végezett felújítási munkálatok alkalmával a feliratot eredeti formájában állították vissza.

A Községháza felirat a helyén maradt

Dan Tanasă a Méltóságért Európában Polgári Egyesület (ADEC) hivatalos képviselőjeként perbe hívta Kozmás község polgármesterét és helyi tanácsát, kérve a Hargita Megyei Törvényszéket, kötelezzék az alperest a Csíkkozmás – Községháza felirat eltávolítására.
Május 5-én megérkezett Csíkkozmás Polgármesteri Hivatalához az idézés, amelyben közölték: a tárgyalást június 11-ére tűzték ki. A július 2-án kihirdetett ítéletben kötelezték az alpereseket, a polgármestert és a helyi tanácsot, hogy „távolítsák el Kozmás Község Polgármesteri Hivataláról a Csíkkozmás – Községháza feliratot”, ugyanakkor az 50 lejes perköltség kifizetésére is kötelezték.

Vérig sértettek

Bodó Dávid polgármester a Hargita Népének kijelentette: a hasonló perekben hozott ítéletek után, nem kívánják a szélmalomharcot folytatni az ügyben.
– Úgy érezzük, hogy belegázoltak magyarságunkba, vérig sértettek – fogalmazott Bodó Dávid.
A polgármester azt is felidézte, hogy több alkalommal is fogadott magas rangú vendégeket a Községházán, köztük Traian Băsescu államfőt és Victor Ponta miniszterelnököt, de senkit nem zavart a felirat. A polgármester egyben arra is emlékeztetett, hogy 2003-ban a felújítás alkalmával került a Községháza felirat az épületre, elsőként a térségben.

Az RMDSZ-es színekben meg­választott polgármester nem érti a Romániai Magyar Demokrata Szövetség magatartását ezekben a kérdésekben. Elmondása szerint konkrét lépéseket várt volna a szövetség részéről. Visszalépésként minősíti a történteket, hangsúlyozta Bodó Dávid polgármester. A törvényszéki döntésnek eleget téve leveszik a hivatal homlokzatáról a Községháza feliratot. A betűk mindenképpen helyet kapnak valahol az épületben – jegyezte meg a polgármester.

[Daczó Dénes – Hargita Népe]

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése