2015. november 11., szerda

Hét év börtönt kapott a saját tulajdonát védő gazda

 Emberölés kísérletében mondták ki bűnösnek, és 7 év börtönre ítélték azt a vácszentlászlói magyart, aki a fosztogatásokat megelégelve fagyállót öntött a meggyborába, és az egyik tolvaj belehalt a mérgezésbe. A Budapest Környéki Törvényszék ítélete szerint leghamarabb 4 és fél év múlva szabadulhat. Az eset 2013 októberében történt, a büntetőper idén áprilisban kezdődött. A gazdát, V. Pált a Pest Megyei Főügyészség eredetileg életveszélyt okozó testi sértéssel vádolta meg, de a bíró már az első nap jelezte, hogy halált okozó testi sértés, de akár előre kitervelt, aljas indokból elkövetett emberölés is lehet majd a minősítés. Ennek nagyon súlyos tétje van: a büntetési tétel az előbbieknél 2-től 8 évig terjedő szabadságvesztés, az utóbbinál akár életfogytiglant is ki lehet szabni.

 Azt, hogy fagyállót öntött a borba, a gazda sem tagadta, de azt mondta: belesodródott ebbe, mert tehetetlennek érezte magát a tolvajokkal szemben. A meggybort a gazda egy löszfalba vájt, ajtó nélküli, nyitott pincében, hordóban tartotta. A vallomásai ellentmondásosok voltak abból a szempontból, hogy mennyi fagyállót is öntött bele. Állítása szerint megölni nem akart senkit, csak meg akarta leckéztetni és leleplezni a tolvajt vagy tolvajokat.

Ő az alkalmi munkásaira gyanakodott, meglepte, hogy a tettesek nem ők voltak, hanem egy általa csak hallomásból ismert helyi férfi, Sz. Sándor. Sz. a meggybor után még használt valamilyen dizájnerdrogot is, ami ugyan a méreg hatását nem fokozta, de miután részegnek hitték miatta, otthon aludni küldték, és nem hívtak időben mentőt hozzá. Későn került kórházba, ott halt meg néhány nap elteltével.

Az eset nyilvánosságra kerülése után minden épeszű és egészséges értékrendű ember jogos védekezésről beszélt, és V. Pált a kesznyéteni Szoboszlai Barnához hasonlították, az uborkás gazdához, aki áramot vezetett a kerítésébe az ugyancsak cigány tolvajok ellen. Őt a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Bíróság 2010 novemberében egyévi felfüggesztett fogházbüntetésre ítélte, de másodfokon a Debreceni Ítélőtábla enyhítette az ítéletet megrovásra . (Index korrigálva)

https://kuruc.info

1 megjegyzés:

  1. A halálokozásért büntetés jár, ez világos. Ámde a kiváltó ok eredendősége ezt a büntetést a minimálisra enyhíti, igy , mivel nem gyilkolási szándék vezette, hanem a jogos magántulajdon védelme, igy feltételesre enyhíteném a büntetését. G.papa.

    VálaszTörlés