2015. november 17., kedd

Erdély nem volt elég - Román termék lehet a kürtöskalács

Romániai hagyományos termékként kívánja bejegyeztetni a kürtőskalácsot az Európai Unióban a Dacian Cioloş vezette új kormány. Hétfői parlamenti meghallgatásán Achim Irimescu leendő mezőgazdasági miniszter úgy nyilatkozott, a szebeni szalámihoz, a libánfalvi sós túróhoz és a füstölt busához hasonlóan eredetvédettséget kérnek Brüsszeltől a közismert székelyföldi édességnek is.

„Már tárgyaltunk erről a magyarországi hatóságokkal, és arra a közös álláspontra jutottunk, hogy a kürtőskalács romániai termék. Csakhogy mindeddig még nem találtunk olyan szervezetet, amely népszerűsítené” – idézte az agrártárca leendő vezetőjét a Mediafax hírügynökség. Irimescu hozzátette, a bukaresti hatóságok eddig a topoloveni-i szilvalekvárt jegyeztették be az EU-ban hagyományos román termékként.

A kürtőskalács idén „egyszerre erdélyi, székely, valamint magyar értékként” került a hungarikumok „előszobájának” tekintett Magyar Értéktárba. A budapesti Vidékfejlesztési Minisztérium azonban nem támogatta a csemege hagyományos különleges termékként való regisztrációját és hungarikummá nyilvánítását.

A köztudatba Székelyföldről származó süteményként bevonult kürtőskalács különleges státusáról hosszú ideje vita dúl a a magyar szaktárca keretében működő Hungarikum Bizottság, valamint a Nemzetközi Kürtöskalács Szaktestület (NKSZ) között. Az NKSZ 2013-ban javasolta az édesség hungarikummá, illetve az Európán kívül is tekintéllyel bíró Hagyományos Különleges Termékké nyilvánítását, a budapesti minisztérium azonban adminisztrációs hiányosságra hivatkozva elutasította az NKSZ mindkét beadványát.

Az anyaországi huzavona miatt már korábban fennállt a veszélye, hogy a hagyományos magyar édességet romániai termékként regisztrálják az Európai Unióban. A román mezőgazdasági tárca már évekkel ezelőtt megkörnyékezte a székelyföldi sütőket, hogy „román színekben" jegyeztessék be Hagyományos Különleges Terméknek a forgatott dorongon sütött kürtőst.

A Nemzetközi Kürtőskalács Szaktestület székelyföldi tagjai idén nyáron bejelentették: azt mérlegelik, hogy romániai hagyományos különleges termékként jegyeztessék be a kürtőskalácsot az EU-ban. A szaktestület közölte, azért mérlegeli ezt a lehetőséget, mert elmondása szerint a magyarországi Vidékfejlesztési Minisztérium elutasította a székely magyar ételkülönlegesség hungarikumként történő bejegyzésének támogatását.

A tárca elutasító határozatát a szaktestület a bíróságon támadta meg. A szaktestület elnöksége közölte, a minisztérium indoklásában megkérdőjelezte az ételkülönlegesség védhetőségét, továbbá azt is, hogy a Nemzetközi Kürtőskalács Szaktestület az ügyben eljárhat, és nem segítette az Európai Unióhoz benyújtandó dokumentáció elkészítését sem.

[Krónika]


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése