2015. október 8., csütörtök

Nagyon meglepő: nem mond le a Kovászna megyei magyargyűlölő prefektus

 Nem mond le tisztségéről Sebastian Cucu Kovászna megyei prefektus. A kormánymegbízott ezt szerdai sajtótájékoztatóján válaszolta arra az újságírói kérdésre, hogy eleget téve a Magyar Polgári Párt (MPP) felszólításának, benyújtja-e lemondását – adja hírül Bíró Blanka a kronika.ro-n.

Elismerte, valóban elveszítette a magyar himnusz éneklésére vonatkozó pert, és el is tudja fogadni az érvelést, hogy ez esetben le kellene mondania, ám az önkormányzati vezetőkre utalva hangsúlyozta, hogy mások sokkal több pert veszítettek, és mégsem távoznak székükből.

Emlékeztetett, hogy átmeneti jelleggel nevezték ki prefektussá, arról pedig a kormány dönt, hogy leváltják-e vagy továbbra is megtartják a tisztségben. Sebastian Cucu kifejtette, a himnuszbírság érvénytelenítéséről szóló bírósági döntést tiszteletben tartja, még akkor is, ha személyesen más a véleménye. Mint mondta, a bíróság indoklását még nem kapták meg.

Mint ismeretes, tavaly decemberben az azóta leváltott Marius Popică prefektus 5000 lejre bírságolta meg a Magyar Polgári Pártot, mert egy fél évvel korábban a trianoni megemlékezésen résztvevők elénekelték a magyar himnuszt. A bírság hatalmas felháborodást váltott ki, több alkalommal tiltakozó himnuszéneklést szerveztek a prefektúra épülete előtt, az MPP pedig a bíróságon kérte a bírság érvénytelenítését.

Alapfokon a felperesek nyertek, ám Sebastian Cucu megfellebbezte a döntést, azonban végül a jogerős ítélet is kimondta, hogy engedélyezett a magyar himnusz éneklése. Az MPP a prefektus lemondását kérte: Kulcsár Terza József Kovászna megyei elnök azzal érvelt, hogy Sebastian Cucu megsértette a helyi közösség tagjait, amikor a himnuszbírság eltörlésére vonatkozó alapfokú ítéletet megfellebbezte – írja a kronika.ro.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése