2015. szeptember 29., kedd

Újabb műbotrány ezúttal a székely himnusz miatt

A román labdarúgó 3. Liga 5. csoportjában múlt hét pénteken csapott össze a két válogatott. A gsp.ro portál megírta, hogy a mérkőzés előtt elhangzott a székely himnusz. Mert ez egy kedélyborzolásra kiválóan alkalmas hír egy román lapnak.
A tegnapi nap egyik legnagyobb híre után, miszerint - szentségtörés! - egy Hargita megyei jégpályán kitűzték a magyar, illetve a székely zászlót, íme a román olvasók hergelésére kiválóan alkalmas újabb sztori.
 
Az FK Csíkszereda a Radnót SK csapatával mérkőzött pénteken egy gól nélküli találkozón, ám a gsp.ro úgy értékelte, visszás módon kezdődött az összecsapás. A lap egy olvasójára hivatkoznak, aki jelen volt a mérkőzésen: azt állítja, a találkozó előtt a házigazdák szurkolói és játékosai a székely himnuszt énekelték.
A mérkőzés nem érdekelte annyira a román sajtót, mint a székely himnusz (fotó: Székelyhon)
 
Ez valóban lesújtó, egyben vérlázító, ezért a Gazeta Sporturilor azonnal telefonon hívta a mérkőzésen bíráskodó Cosmin Apetreit, akit a lap szerint zavarba ejtett a kérdés. "Ha énekeltek, akkor a szurkolók énekeltek, nem a játékosok. De én nem értettem, nem ismerem a magyar nyelvet".
 
A mérkőzésen megfigyelőként jelen lévő, kovásznai illetőségű Ştefan Donciut szintén kérdőre vonta a portál. Ő azt mondta, bár valamennyire beszél magyarul, más részletekkel volt elfoglalva. Ha énekeltek, az ultrák minden bizonnyal csapatuknak szurkoltak. Semmi bajuk nem volt az ellenfelekkel.
 
A csíkszeredai csapat edzője, Ilyés Róbert nem kívánta kommentálni az információt. Ellenben a gsp.ro nem hagyhatta ki a ziccert: szeptember közepén Ilyés azt nyilatkozta a Pro Tv-nek, hogy csapatát a magyar kormány finanszírozza.
 
Azért, hogy valahogyan mégis drámai súlyt kölcsönözzön szánalmas cikkének, a gsp.ro bevágott egy székely himnuszos YouTube felvételt, és szövegének román nyelvű fordítását is. Hátha tényleg kinyílik a bicska a zsebekben.
 
gsp.ro és kolozsvaros.ro


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése