2015. szeptember 24., csütörtök

Leszerelték az összes rovásírásos táblát a Galántai járásban

 Leszerelték az utolsó rovásírásos táblát is. A Galántai Járási Hivatal szeptemberben ismételten ellenőrizte a táblákat és felszólította az önkormányzatokat, hogy távolítsák el őket.

 Augusztusban több galántai járásbeli önkormányzat is felszólítást kapott a járási hivataltól, hogy távolítsa el a községek határában elhelyezett rovásírásos helységnévtáblákat. Ezt megelőzően már a rendőrség is kérte a táblák leszerelését. A Galántai Járási Rendőrkapitányság a Galántai Járási Hivatal közútkezelő részlegével közösen először június végén végzett ellenőrzéseket a járásban. A két állami szerv állítása szerint a rovásírásos táblák nincsenek összhangban a községek nevének megjelölését is szabályozó közúti közlekedésről szóló 8/2009-es törvénnyel: „Az úton és az út mellett nem lehet olyan tárgyakat elhelyezni, amelyek összetéveszthetők a közlekedési táblákkal, amelyek eltakarják azokat, vagy amelyek elvonják a közlekedők figyelmét”– áll a törvénycikkelyben, amelyre a hivatal és a rendőrség hivatkozik. A belügyminisztérium sajtóosztályán az Új Szó megtudt, hogy szeptember 10-én újabb ellenőrzést végeztek a járás területén a Nemeskosút, Vízkelet, Hidaskürt, Vezekény, Tallós, Nádszeg, Nemeskajal és Vága útvonalon. A sajtóosztály közölte, hogy egy polgár bejelentése alapján kezdték az ellenőrzéseket. A magyar lap értesülései szerint Nemeskosútról érkezett a panasz. Az érintett települések többségében az önkormányzatok leszerelték a táblákat, de máshová ismét kirakják őket. Vágán a falu legutolsó házának kerítésére helyezték a táblát. Vízkeleten szintén keresik az új helyét. Nádszegen évekkel ezelőtt helyeztek el üdvözlőtáblát a falu határában. A rovásírásos feliratot tavaly helyezte rá a Magyar Megmaradásért Polgári Társulás Mátyusföld.

 Juhos Norbert, a társulás elnöke elmondta, nem szerették volna, hogy a tábla miatt esetleg bírságot kapjon a község, ezért eltávolították, és más helyet keresnek neki. Az Új Szó kérdésére, hogy az önkormányzatok kérhetik-e utólagosan a tábla kihelyezésének engedélyeztetését, azt a választ adták, hogy minden önkormányzatnak a törvény szerint kell eljárnia. „Semmilyen tábla nem helyezhető el az út mentén, amely nincs összhangban a közlekedési törvénnyel” – nyilatkozták a belügyminisztérium sajtóosztályán.

(Új Szó)
 

1 megjegyzés:

  1. A tót vezetők akár bal akár jobboldaliak mindegyik élen jár magyarellenességben. Ez helyi szinten is megmutatkozik. Meg kell nézni a Felvidék déli részét -a magyar lakta rész- hogy mennyire el van maradva. Nem véletlenül. Állandósítják a nem létező magyar veszélyt. Sok tót politikusnak magyar ősei vannak, akiket letagadnak. Ilyenkor hol van az ENSZ? Hol van az EU? Sehol. De a magyarokat gyalázni azt lehet. Felháborító ami a Felvidéken meg.

    VálaszTörlés