2015. augusztus 13., csütörtök

Nem tetszik a SIC-felirat a fogyasztóvédelemnek

Reklámanyagnak minősítette a SIC feliratú öntapadós matricákat a Kovászna megyei fogyasztóvédelem, emiatt több háromszéki taxist is megbírságoltak az elmúlt napokban. Az intézmény képviselői nem először sértik meg intézkedéseikkel a magyar közösséget.
396172_481667238532538_1617530424_n

A SIC (Terra Siculorum Székelyföld) feliratú öntapadós matricák használata miatt bírságolt meg több háromszéki taxist a Kovászna megyei fogyasztóvédelmi hatóság. Mircea Diacon, a szakhatóság területi vezetője közleményben jelezte, az elmúlt hetekben Sepsiszentgyörgyön, Kézdivásárhelyen, Kovásznán és Bodzafordulón végeztek ellenőrzéseket, melyek során kiderült, hogy több taxis érvényes szolgáltatói szerződés nélkül reklámozott különböző kiadványokat, biztosító társaságokat.

A hatóság abszurd módon reklámanyagnak minősítette a SIC feliratú öntapadós matricát is. A fogyasztóvédő hatóság munkatársai egyébként amiatt is bírságoltak, hogy a taxisok nem viselték a polgármesteri hivatalok által lepecsételt fényképes kitűzőt, nem tették ki a városháza által jóváhagyott díjszabást és nem ellenőrizték időszakosan a taxiórát.
Győr Árpád, a sepsiszentgyörgyi Sugás taxisszövetség vezetője a Krónika megkeresésére elmondta, nem érti, miért ütközik a fogyasztóvédelmi előírásokba, ha valaki egy SIC feliratú matricát ragaszt ki az autóra. Győr Árpád éppen szabadságát töltötte, amikor az ellenőrzés lezajlott, azonban tájékoztatták arról, hogy a hatóság illetékesei leszedették a gépkocsikról a kék-arany öntapadós matricákat.

„Arra hivatkoztak, hogy nincs szerződésünk a reklámozásra. De a SIC matricára kivel kössek szerződést? Ha csak egy holdat ábrázoló matricát ragasztok ki, akkor a holddal kell megállapodást kötnöm” – fakadt ki a szövetség elnöke, aki eldöntötte, nem veszi le a gépkocsijáról a matricát, és kérdőre vonja a fogyasztóvédőket, hogy milyen alapon tiltják be azt.
A háromszéki fogyasztóvédelmi hivatalnak egyébként nem ez az első sértő intézkedése: amint arról beszámoltunk, februárban árucímkéinek kicserélésére kötelezett egy hentesárut forgalmazó céget, amely a címkékre azt is ráírta, hogy „székely ízek”.
Diacon azt fejtegette: „manapság egyre képtelenebb helyeken használják a székely megnevezést, lehet, hogy majd megjelenik a székely WC vagy székely temető is”. Később azonban elismerte, hogy Romániában nem létezik olyan törvényi szabályozás, amely tiltaná az általa korábban kifogásolt termékmegjelölést. Diacon egyébként azt is állította, nem tudott arról, hogy létezik „román ízek” felirattal ellátott termékcsalád is.
 
Biró Blanka 
http://www.kronika.ro/


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése