2015. augusztus 20., csütörtök

Megrongálták Petőfi ungvári szobrát

Nem először esett bántódása az egész alakos szobornak, bár korábban mindkétszer ittas fiatalok tépték le a kardját. Magyar pénzből pár éve bekamerázták a teret, így elfoghatják a mostani rongálókat.
Megrongálták Petőfi Sándor szobrát Ungváron, az ismeretlen elkövetők letörték a Petőfi téren álló szoboralak kardját – közölte szerda éjjel a 7dniv.info ungvári hírportál. A jelentés szerint a "vandálok" tettüket szerdára virradóra követték el a költő szobra ellen Ungvár központjában.
 
Petőfi szobra Ungváron (fotó: hir-ozon.hu)
 
"A barbár cselekedet azért is bosszantó, mert nem csupán Ungvár egyik jelképének a megrongálásáról, hanem a Kárpátalja és a szomszédos Magyarország közötti stabil baráti viszony elleni provokációról van szó" – írta a híroldal. Remélik, hogy a rendőrség gyorsan elfogja a tetteseket, annál is inkább, mert Ungvárnak ez a része be van kamerázva.
 
Az 1990-ben felavatott ungvári Petőfi-szobrot az utóbbi években többször is megrongálták. 2009-ben, ugyancsak egy magyar nemzeti ünnepre időzítve, március 15-re virradó éjszaka fehér festékkel öntötték le. A tetteseket akkor nem sikerült kézre keríteni. 2011 áprilisában lefűrészelték, majd ugyanezen év szeptemberében letörték a költő szobrának a kardját. Az elkövetők mindkétszer ittas fiatalok voltak.
 
A szobor elleni további atrocitások megelőzéséért 2012-ben Magyarország ungvári főkonzulátusának anyagi támogatásával a város polgármesteri hivatala térfigyelő kamerákat szereltetett fel a tér azon forgalmas részén, ahol a költő szobra áll.


forrás: MTI, Hír24 / címlap: 7dniv.info


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése