2015. augusztus 28., péntek

Lenácizták a csángó énekesnőt alaptalanul

 
Lemondta a Zsidó Kulturális Fesztivál Petrás Mária fellépését; az énekes a Muzsikás együttessel lépett volna fel a Dohány utcai zsinagógában – számolt be a Magyar Nemzet budapesti napilap internetes oldala, az mno.hu. Szereplését azért törölték, mert egy, a Népszavában megjelent olvasói levél nyomán támadások érték az énekest. A történtek nyomán a Muzsikás együttes is lemondta szereplését a fesztiválon.
 
Petrás Máriát többek között azzal vádolták, hogy korábban fellépett a szélsőjobboldali karakterű Magyar Sziget fesztiválon. Ehhez képest sem az énekesnő, sem Hamar Dániel, a Muzsikás együttes tagja nem emlékszik arra, hogy Petrás Mária fellépett a rendezvényen, és ennek a fesztiválprogramban sincs nyoma, egy programfüzetben sem szerepel a neve. Az énekes gondolkodása közismerten távol áll mindenféle szélsőségtől.
A művésznő részt vett olyan rendezvényeken, amelyek szél­sőjobboldali jellege méltán váltott ki ellenérzést a zsidó közösség körében – írta közleményben Böjte József filmrendező, producer, a fesztivál művészeti vezetője.
Hamar Dániel, a Muzsikás tagja szerint valószínűleg a szintén Verőcén rendezett Erdélyország az én hazám elnevezésű fesztivállal keverte a Népszava olvasója a Magyar Szigetet. Előbbi rendezvényen valóban fellépett már Petrás Mária. Másrészt az énekesnőnek nem testvére Petrás János, a Kárpátia énekese, ahogy azt az Egyenlítő Blog állítja.
Petrás Mária elmondása szerint semmilyen szélsőséges nézettel nem szimpatizál. A fesztivál szervezői kezdetben kiálltak Petrás Mária mellett, végül azonban lemondták a meghívását. „Nem én léptem vissza a szerepléstől. Nem szeretném, ha ezt bárki úgy értelmezné, hogy elvállaltam, aztán mégsem megyek, azért, mert utálok bárkit is. Ez távol áll tőlem. A csángó magyar kultúrát képviselem, és semmilyen népcsoportot nem ítélek el, nem utálok. Nem is tehetném, hiszen keresztény vagyok, ragaszkodom a keresztény értékekhez. Kár, hogy ez így történt. Talán mert valakik ilyen »minőségűvé« alakították” – mondta az mno.hu-nak Petrás Mária.
„Aki ismeri Petrás Máriát, tudja, hogy ő egy tiszta lelkű csángó asszony” – mondta a történtek kapcsán Hamar Dániel, a Muzsikás együttes tagja. „Azt csinálja, amit a csángók szoktak: dolgozik, imádkozik és énekel. Az éneke csodálatos, elvarázsolja a közönséget, volt velünk Japántól kezdve Hollandián át Amerikáig. New Yorkban a Carnegie Hall-beli koncertünkön felállva ünnepelték. Ha valaki ebben az országban szélsőjobboldali rendezvények sztárja, az köztudott szokott lenni. És tudomásom szerint ilyesmi soha nem merült fel Petrás Máriával kapcsolatban. Nem is az a típus, nem ilyen a hozzáállása.”
Böjte József vasárnapi közlése szerint Petrás Mária helyett Herczku Ágnessel lépett volna fel a zsinagógában a Muzsikás, ám a zenekar hétfőn közölte: a szeptember 1-jére tervezett koncertet kénytelen volt lemondani.
Az ügy hatalmas sajtóvisszhangot kapott Magyarországon, a Heti Válasz publicistája, Bódis András nyílt levélben szólította fel a Zsidó Kulturális Fesztivál rendezőit, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségét és a Budapesti Zsidó Hitközséget, kérjenek bocsánatot Petrás Máriától és a Muzsikástól.
Schiffer András, a Lehet Más a Politika társelnöke Facebook-oldalán foglalt állást az ügyben. „Azok a hipertoleránsok, akik n+1-edjére is bedőltek a véleményterroristáknak, és Petrást kitiltották a zsinagógából, több kárt okoztak az együttélésnek, mint a szélsőjobbos portálok egész éves munkássága. Kellemes kultúrkampfot mindenkinek!” – írta a politikus.
 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése