2015. június 2., kedd

Újabb magyarellenes provokáció: Trianon napját ünnepelnék a román honatyák

Egy szenátusi javaslat szerint, június 4-ét a trianoni diktátum napját akarnák minden évben megünnepelni a románok honatyák. Erre Markó Béla volt RMDSZ elnök hívta fel a figyelmet a hétvégi SZKT ülésen.

Markó Béla volt RMDSZ elnök a szövetség hétvégén tartott SZKT-ján hívta fel a figyelmet a román szenátusban 90 honatya által kezdeményezett törvényre, amely június 4-ét a trianoni szerződés napjának kívánja nyilvánítani. 
Újabb megosztó és megalázó román ünnepnapra számíthat az erdélyi magyarság, december elseje után, június 4-ét a trianoni diktátum napját akarják minden évben megünnepelni a románok.
Markó Béla szerint az RMDSZ-nek szembe kell szállnia a román politikában tapasztalható hasonló, veszélyes törekvésekkel, amelyek fel akarják számolni azt  az elmúlt évtizedekben nehezen kialakított kisebbségpolitikai koncepciót, amely biztosította a kisebbségek bevonását az őket érintő problémák megoldásába. Meg kell akadályoznia azt a rossz szemléletváltást, amely Romániában, de az egész térségben tettenérhető, és amely megkérdőjelezi azt a nehezen kiküzdött kisebbségpolitikai vezérelvet, miszerint a kisebbségeket érintő kérdésekben ne dönthessenek az adott kisebbség megkérdezése nélkül. 
Most esik szét ez a dolog: az, hogy a román szenátusban 90 szenátor írta alá azt a törvénykezdeményezést, melynek értelmében, Romániában június 4-ét a trianoni szerződés napjának nyilvánítanák, ezt azt mutatja, hogy élesen változik a szemlélet. Eddig azt kerestük, hogy melyek az együttműködés pontjai, most pedig egyesek azt keresik, hogy melyek a konfrontáció lehetőségei. Az RMDSZ számára ugyanakkor elfogadhatatlan a jelenlegi államelnök által képviselt kisebbségvédelmi koncepció is, miszerint modellértékű a romániai kisebbségvédelmi modell" – mutatott rá Markó.


forrás: rmdsz.ro


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése