2015. június 8., hétfő

Trianon-ellenes felvonulásért jelentették fel a HVIM-et

Feljelentést tett Mădălin Guruianu, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) sepsiszentgyörgyi elnöke a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom megyszékhelyi tagjai ellen a június 4-én általuk megszervezett, engedéllyel rendelkező Trianon-ellenes felvonulás miatt.
hvimfeljelentes_b

 A liberális párt helyi vezetőjét a nacionalista kezdeményezéseiről ismert Kovászna, Hargita és Maros megyei Románok Civil Fóruma szólította fel arra közleményben, hogy az említett szervezet tagjai ellen tegyen feljelentést. Mint érveltek, azért Mădălin Guruianu politikusra esett választásuk, mivel ő korábban már panaszt tett az Új Jobboldal (Noua Dreapta) december 1-i felvonulása miatt is. Kérésüket azzal indokolták, hogy a HVIM tagjai június 4-én Sepsiszentgyörgy több utcáján is végigvonulva olyan sértő szövegeket skandáltak, mint például a „Vesszen Trianon!”, illetve, hogy „Székelyföld nem Románia!”

A felszólításra reagálva Guruianu kifejtette, a Kovászna, Hargita és Maros megyei Románok Civil Fórumának hitelességére mindig kétkedéssel tekintett, ám az etnikai együttélés normalizálása érdekében panaszt tett a felvonulást szervező mozgalom tagjai ellen. „Remélem a hasonló történések szervezőit – amelyek nem csupán támadón és megvetőn, hanem egyenesen uszítón hatnak – példát statuálva büntetik meg, hogy ne kelljen még több ilyen pillanatot megélnie Sepsiszentgyörgynek, annak a településnek, ahol egyre több pont születik a közös kommunikációt tekintve, és ahol a magyar többség a román kisebbséggel békében együtt tud élni” – fogalmaz a párt megyeszékhelyi elnöke a HVIM zászlóival felvonuló személyek ellen tett feljelentésében. „Sajnálom a félelmüket, a gyávaságukat, sőt az ebben a helyzetben mutatott impotens viselkedésüket, uraim” – jegyezte meg Guruianu a Kovászna, Hargita és Maros megyei Románok Civil Fóruma tagjai számára, akiknek felkérést kellett intézniük valakihez, és nem saját maguk tettek panaszt.

„Engedélyünk volt, rendbontás pedig nem történt” – mondta el megkeresésünkre Varga Előd, a HVIM egyik sepsiszentgyörgyi tagja. Mint fogalmaz, nem érti, miért tettek ellenük feljelentést, ugyanis valóban skandálták a „Vesszen Trianon!” és a „Székelyföld nem Románia!” szövegeket, de ezt nem érzik sértőnek. „Ezek nem a románság ellen szóltak, míg az Új jobboldal tagjai december elsején azt kiabálták: »A román nyelv az egyeduralkodó! és Kifelé a magyarokkal az országból!«” – mondta Varga Előd, aki hozzátette, míg az említett jelszavak sértik a magyarságot, addig az általuk skandált szövegek nem a románság ellen irányultak. Kifejtette, ha az Új Jobboldal provokációi miatt nem indult eljárás, akkor ellenük sem indulhat, ám, ha mégis megtörténik, azt a magyarok meghurcolásaként fogják értelmezni.

szekelyhon.ro


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése