2015. június 18., csütörtök

Románia jobbról előzi sovinizmusban Szlovákiát


  Nemrég látott napvilágot a hír, miszerint Kézdivásárhelyen azért büntették meg 500lejre Szőcs Csongort, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom helyi vezetőségi tagját, mert nem volt hajlandó románul beszélni a csendőrökkel és fordítót kért. A himnuszos botrány után sokan azt hitték, hogy a román hatalom nem tud mélyebbre süllyedni magyarellenesség terén, most bebizonyították, hogy tud.

 Róttak már ki bírságokat székely zászlók kihelyezéséért vagy épületek homlokzatán lévő magyar feliratok miatt, aztán azért is, mert Sepsiszentgyörgy egy megemlékezésen a tömeg el merte énekelni a magyar himnuszt. Most már ott tartanak, hogy azt is megbüntetik aki nem tud románul, persze kizárólag akkor, hogy ha az illető magyar! Mert mi van akkor ha egy svéd vagy skót turista erre téved és nem tud románul válaszolni a csendőrnek? Az is kap egy büntetést, vagy ilyen esetben a csendőr szégyenében elsomfordál amiért nem tud tíz épkézláb mondatot esetleg angol nyelven?

 Fel kéne fogni végre valahára, hogy Székelyföldön a legtöbb városban az őshonos székelység, magyarság többségben van és nem ők kell megtanulják a kisebbség nyelvét. Ha egy magyar ember román többségű városban él, tökéletesen beszél románul, ez elvárható lenne fordítva is, ez csupán kölcsönös tisztelet.Miért várják el, hogy az erdélyi, székelyföldi magyarság tökéletesen beszéljen románul, ha a kisebbségben élő székelyföldi románok sokszor tiszta sovinizmusból nem képesek megszólalni magyar nyelven, holott tudnak magyarul?! A román hatalomnak pedig azt javaslom, hogy legközelebb büntessenek meg valakit csak azért mert magyar - burkoltan úgy is ez ment idáig is - had lássa Európa, hogy Románia milyen messze van tőle.

magyarellenesseg.com

1 megjegyzés:

  1. A talpasoknál napirenden van , hogy milyen újdonsággal alázzák meg a magyarságot aznap--már évszázadok óta -- elfeledték ,hogy még enni is magyartól lopták hogyan kell

    VálaszTörlés