2015. június 25., csütörtök

Pénteken óriási román zászlót avatnak fel Csíkszeredába

Pénteken román óriáslobogót avatnak fel Csíkszeredában
 „Amúgy a két lobogó békésen elfér egymás mellett, ha valaki nem hiszi, tekintse meg a népesebb román közösségek lakta magyarországi települések polgármesteri hivataláról készült felvételeket. És ez megint csak rendjén van így. Ott kezdődik a baj, amikor egyesek szerint Románia nemzeti lobogója nem tűr meg maga mellett közintézményen más zászlót, legyen az piros-fehér-zöld vagy aranysávos-kék lobogó. Vagy amikor úgy gondolják, az övék attól lesz szebb és kedvesebb a többinél, ha hosszabbra, szélesebbre, egyáltalán nagyobbra varrják, amit aztán jó magasra kitűznek.

A csíkszeredai óriástrikolór felvonását beharangozó Mircea Duşa védelmi miniszterből nem először könyököl ki a grandománia, avatott ő már 24 négyzetméteres trikolórt is a Székelyföldön. Persze nem véletlen, hogy miért éppen itt, és nem mondjuk Galacon. A vele egy követ fújó román politikusok szerint leginkább a többségében magyarok lakta vidékeken kell fitogtatni a román államiságot, egyáltalán azt, hogy ki az úr a háznál.

Merthogy Duşa fejében erről szól a román zászló emléknapja, nála ez a nemzeti önérzet és büszkeség csimborasszója: hogy kié a nagyobb. Nála a félelem ott kezdődik, ha ez a bizonyosság nincs. Az attól való rettegés, hogy nem neki(k) áll a zászló, hogy a Székelyföld és Erdély ne adj’isten nem Románia."

szerző: Rostás Szabolcs
kronika.ro

Hogy Csíkszereda lakossága mit szól ehhez? Hát az kit érdekel?!  Lényeg, hogy minél nagyobb román zászló hirdesse azt, hogy itt ők az urak. Az üzenet pedig világos: a ti zászlótok a székely zászló  nem loboghat, mi pedig oda rakunk román zászlót ahova csak akarunk. Ha Székelyföld valóban ősi román föld lenne mint ahogy azt egyes soviniszta románok gondolják és terjesztik, akkor talán nem lenne szükség ilyen lépésekre, mintha csak egy újonnan megszállt területről lenne szó. Ha Romániában valóban demokrácia van akkor nem ártana megkérdezni Csíkszereda és Hargita megye lakosságát, hogy ők milyen zászlókat szeretnének inkább látni.
magyarellenesseg.com

1 megjegyzés:

  1. A sok talpas kerékfeltaláló igénytelen népségnek , ez a zászló az elégtétel ,, pedig annyi helyre szükség lenne az értéke pénzben

    VálaszTörlés