2015. június 16., kedd

Döbbenetes visszaélés: Kézdivásárhelyen megbírságolnak, ha magyarul beszélsz!

    A trianoni békediktátumra való megemlékező rendezvény után Kézdivásárhelyen megbüntették a Szőcs Csongort, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom egyik helyi vezetőjét.

A brassói csendőrség altisztje, Vasile Goldiș 500 lejes kihágási jegyzőkönyvet sózott a Szőcsre, mert az az erőszakszervezet képviselőjével magyarul szeretett volna kommunikálni, ami alapvető emberi és egyben alkotmányos joga.

A megemlékezés után a rendőr oda ment Szőcshöz – aki az egyik szónoka volt a rendezvénynek –, és igazoltatta. Szőcs megkérte román nyelven, hogy szerezzen fordítót mivel, Kézdivásárhelyen magyarul beszélnek, és ő is csak magyarul hajlandó ezután megszólalni. Ezért a 1991. évi 61-es törvény 1. és 2. bekezdése alapján megbüntették 500 lejre, melynek csak felét kell kifizetni 48 órán belül – tartalmazza a csendőrségi jegyzőkönyv. A dokumentumot tanú jelenléte nélkül állították ki, a megbírságolt sem írta alá, hogy tudomásul vette volna. A jegyzőkönyv ákombákomaiból egyetlen tényálladék derül ki egyértelműen: Szőcs nem volt hajlandó igazolni magát és románul beszélni, ezért jár neki a tetemes pénzbírság.  Ami azért is furcsa, mert végül minden személyes adata szerepel a jegyzőkönyvben, tehát a fiatalember kiléte nem volt kétséges a csendőraltiszt számára.Alig egy éve Kézdiszentléleken a brassói csendőrség állítólagos „engedetlenségért” megbüntetett és megvert három fiatalt.

Mindkét eset egyértelműen jelzi, hogy Romániában a mérhetetlen korrupció mellett napirenden van a kisebbségek megalázása és békés polgárok csendőri zaklatása is. A Kézdivásárhelyen kiállított jegyzőkönyvben idézett törvény amúgy semmilyen utalást nem tartalmaz az anyanyelv használatára vagy tolmács kérésére vonatkozóan. Felsorolja, hogy koldulásért, olyan szavak használatáért, melyek erőszakra buzdítanak, közbotrány okozásáért, hivatali és hatalmi szervek sértegetéséért, általában mindenféle rendzavarásért lehet ennek alapján bírságot kiróni. A brassói csendőrség altisztje egyértelműen hatalmi visszaélést követett el.

A jegyzőkönyvet a sértett a kézdivásárhelyi bíróságon támadhatja meg, remélhetőleg meg is teszi.

[ittHON.ma]

1 megjegyzés:

  1. Ilyen szinten ismeri a talpas rendőri réteg a demokráciát ,, így el lehet képzelni hol tart a többi réteg

    VálaszTörlés