2015. május 30., szombat

Egynyelvű Ukrajnát akar a soviniszta ukrán elnök

 
A Ruszin és magyar többségű kárpátalja
 Ukrajnában csak az ukrán nyelv lesz állami nyelv – mondta Ukrajna elnöke, Petro Porosenko a Jacikról elnevezett Nemzetközi ukrán nyelv versenyének 15. ünnepi díjátadóján.
„Ukrajnában csak egy állami nyelv volt és lesz, a mi ukrán nyelvünk. A méltóság forradalma és az orosz agresszió elleni harc megmutatta az árát annak, ami minket erre a döntésre sarkallt” – mondta az elnök az Ukrajinszkaja Pravda beszámolója szerint. „Ezzel a kérdéssel kapcsolatban egységes a társadalom véleménye, és ez nem az állami politika eredménye” – fűzte hozzá Porosenko, aki szerint a nyelvkérdést az ország szétszakítására használják.
 
„Mi az, ami egységessé teszi a nemzetünket, a népünket és az államunkat? A nyelv… És ez nem a politikai műveletek eredménye. Már láttunk eleget ezeknek az önhatalmúlag kikiáltott nyelvvédőknek a manipulációiból, és az Európai Chartával való cinikus manipulációiból, de ezzel nem fogják tudni szétszakítani a társadalmunkat” – hangsúlyozta az ukrán elnök.
 
„A különböző nyelven beszélő állampolgáraink döntöttek, hogy most már minden gyermekünk fogja tanulni az ukrán nyelvet” – mondta Porosenko.
 
„Az ukrán nyelvet a fiatal nemzedék választotta. A fiatal generáció döntött és most demonstrálja azt, illetve védelmezi. Annektálás és agresszió – ez az eredménye a folyamat erőtlenségének… Az ukránok méltó utódai azoknak, akik küzdöttek a különböző hatalmak parancsai ellen, amellyel meg akarták fosztani a népünket a nyelvétől, vagyis a lelkünktől” – hangsúlyozta Porosenko.
 


1 megjegyzés:

  1. Hát ez a vodka vedelő-- porosenkó -- nem is akarja hogy vége legyen a háborúnak---
    egyik feltétel ha befejezik a nacionalizmust-- de nagyon nem úgy nyilatkozik

    VálaszTörlés