2015. március 17., kedd

RMDSZ a szélsőséges kirekesztő

Március 15. közös ünnepünk – hirdette az RMDSZ rendezvényre hívó facebook esemény kolozsvári plakátja. Ha közös, akkor együtt ünnepel mindenki, gondolhatta a megemlékezésre vágyó magyar. A helyszínen kiderült, hogy annyira gondolta az RMDSZ komolyan a közöst, mint az autonómiát vagy a minden magyar számít jelszót a kampányban.
 
Bíró Attila az RMDSZ-es "szervező"
Bíró Attila az RMDSZ-es "szervező"

Kolozsváron 10 órakor kezdődött az ünnepi program, ahol méltósággal emlékeztek a forradalomra Petőfi szobra előtt a Kolozsvári Főkonzulátus, az Erdélyi Magyar Néppárt, az RMDSZ, a Jobbik, az EMI, a HVIM és még pár szervezet képviselői. Elfértek egymás mellett, mert a házigazda Tokay Rozália kiemelte, hogy ott nem pártok sorakoznak, hanem magyar emberek. És ez így volt rendjén.

Folytatódott a Protestáns Teológia előtt, ahol az ifjúsági felvonulásra gyülekeztek a kolozsváriak. Idén az RMDSZ kisajátítani próbálta a programot. Még el sem kezdődött a Főtérig tartó felvonulás, Bíró Attila, RMDSZ-es táskahordozó fel-alá futkorászott, telefonon magyarázta, hogy van ott egy csoport, akikkel baj lehet, majd később rendelkeznek afelől mi legyen velük.

Így is történt, elindult a menet és 20 méterre az RMDSZ-es táskahordozó utasítására a rendőrség a tömegből kiemelt négy HVIM-est, akiket szervezeti és árpád-sávos zászlójuk, öltözékük, de igazán jelenlétük miatt vegzáltak.

Az esetről készült felvételen is látható, ahogy a táskahordozó fontoskodva odaszól, hogy a szervezeti zászlók miatt nem kívánatosak, aztán dolgát elvégezve tovább megy. Geréd Imre, RMDSZ-es tanácsos marad a helyszínen a rendőrök és HVIM-esek társaságában és próbálta menteni a menthetőt, elmagyarázva, hogy az árpád-sávos zászlóval nincs baj, de a szervezeti zászlóval nem lehet vonulni.

Rendbe is volna a nemkívánatos zászló története, ha a kirekesztő RMDSZ a Biasini szálló elé nem teszi ki a maga szervezeti zászlóját.

Mi lett volna, ha az RMDSZ-es táskahordozó (és a főnökei?) nem utasítja a román rendőrt a magyarra? Incidens nélkül lezajlott volna a megemlékezés. Így most volt témája a nem barátságos sajtónak, így most azt tudják mondani, hogy a román és a magyar szélsőségesek egyaránt felvonultak, de a rendfenntartók kordában tartották őket.

De ne felejtsük: a Noua Dreapta magyarellenes rigmusokat skandált aznap, a HVIM pedig békésen vonult (volna) a magyar tömegben. Így az RMDSZ bizonyult szélsőség-bélyegző kirekesztőnek.

Szabó Nimród

[ittHON.ma]Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése