2015. február 12., csütörtök

Újabb román történelemhamisítás: szerintük Báthory István román király volt

Adott egy olvasott román nyelvű portál, amely két nappal ezelőtt arra vállalkozott, hogy „a történelem legkegyetlenebb" nőalakjának erdélyi kötődéseit tárja fel, amely egyben alátámasztja a kijelentés első felének minősítését. Azaz felvázolja azokat a letagadhatatlan, vagy annak hitt történelmi tényeket, amelyek a véreskezű Báthory Erzsébetet definiálják.
Báthory Erzsébet (fotó: evilladies.com)
Az állítólagos vérfürdőiről, és megannyi könyörtelenségéről elhíresült Erzsébetről – akiről egyebek mellett tudni vélték, hogy elfogatásáig hatszáznál is több lány vérét vette – a szóban forgó cikk többé és kevésbé korrektül tájékoztat. Annak ellenére is, hogy az utóbbi évek kutatásai alapján a róla szóló rémtörténetek inkább legendára hasonlítanak, és a brutális sorozatgyilkos inkább egy koncepciós per áldozataként tűnik fel.
Tulajdonképpen semmi baj nem lenne a Vocea Transilvaniei írásával, gonosz Erzsébetünkkel összefüggésben legalábbis, ha rögtön az első mondat nem vágná mellbe a történelemben kicsit is jártas nyájas olvasót:
"A magyar grófnő, aki a Guinness Rekordok Könyvében úgy szerepel, mint (békeidőben) a történelem legtöbb bűncselekményét elkövető személy, egy szilágysomlyói nemesi család leszármazottja, azé a családé, amelyből Románia egyetlen királya származik („singurul rege pe care l-a dat România") : Báthory István, Lengyelország és Litvánia királya 1571-től."
Báthory István, erdélyi fejedelem, lengyel király (fotó: Wikipédia)
Leszámítva azokat az apróságokat, hogy Lengyelországnak királya, Litvániának pedig nagyfejedelme volt Báthory István, 1571-ben Erdély tudomásunk szerint fejedelemség volt, amelynek semmi köze nem volt Romániához.  Vagyis Báthory sem királya nem volt Romániának, sem román nem volt. Mátyás király kapcsán már hallottunk hasonlókat, Báthory Istvánnal összefüggésben ez viszont újdonság. Vajon ki lesz a következő kisajátított "román" uralkodó? Feltéve, hogy ez nem csupán egy szerencsétlen megfogalmazás volt. Ha esetleg az volt, akkor sem értjük.
2 megjegyzés:

  1. Akkor erről a tótokat győzzék meg,,

    VálaszTörlés
  2. Nevetséges erőlködések. Ki veszi ezeket komolyan ? Saját magukat járatják még jobban le Európában és a tudományos világban.

    VálaszTörlés