2015. február 22., vasárnap

A fogyasztóvédők üldözik a székely címkés élelmiszereketAz élelmiszerek feliratozásában tilos a székelyekre vonatkozó jelszavak használata, legalábbis így vélekedik a Kovászna Megyei Fogyasztóvédelmi Hivatal vezetője.

Mircea Diacon közlése szerint egy székelyudvarhelyi céget felszólítottak, hogy cserélje ki húskészítményének címkéjén található „Gust Secuiesc” megnevezést.

A maszol.ro érdeklődésére, hogy pontosan mit kifogásoltak ebben a jelmondatban, Mircea Diacon kifejtette: az élelmiszerek feliratozására vonatkozó kormányhatározat előírja, hogy mit tartalmazhat a címke, és meglátása szerint az nem a termék összetevőjére vonatkozik, hogy „Gust Secuiesc”. A fogyasztóvédő szerint nem léteznek „székely ízek”, egy élelmiszer édes, keserű vagy savanyú lehet.

Lapunk kérdésére, hogy a termékek népszerűsítésére sem használható-e a székelyekre vonatkozó megnevezés, Mircea Diacon kifejtette: „manapság egyre képtelenebb helyeken használják a székely megnevezést, lehet, hogy majd megjelenik a székely WC, vagy székely temető is. Élelmiszereken nem helyénvaló a székelyekre vonatkozó hivatkozás használata”.

Egy hazai nagy áruházlánc egyébként 2009 óta használja termékein a „Gusturi românesti” megnevezést, de hazai hagyományos élelmiszertermékeket is hirdetnek hasonló megnevezéssel.

Hozzátette: a székelyudvarhelyi céget végül a lejárt szavatosságú élelmiszerei miatt bírságolták meg 2000 lejre, a cég önszántából kicserélte a készítményei címkéit. Ha ezt nem tette volna meg, büntetést kapott volna, mondta Mircea Diacon.
forrás: maszol.ro1 megjegyzés:

  1. Kettős mérce, magyargyűlölettel fűszerezve. Ha egy nagy romániai áruházlánc használhatja a "Román ízek" feliratot a termékek címkéin, akkor miért ne használhatna a címkén "Székely ízek" feliratot egy kisebb cég? De hiába, aki gyűlöli a magyarokat, az még a címkébe is beleköt. El kell érni, hogy megbüntessék közösség elleni izgatásért.

    VálaszTörlés