2015. január 15., csütörtök

Himnuszokat énekelt a sepsiszentgyörgyi prefektúra előtt, majd feljelentette saját magát

Albert Levente felvétele
Albert Levente felvétele
A magyar előtt elénekelte a német, az angol, a francia, az orosz és a brit himnuszt, az éneklés és az intonálás értelmezése körüli bonyodalmakat elkerülendő furulyán is eljátszotta ezeket, s hogy biztos legyen dolgában, fel is jelentette magát a kormányhivatalban.
A himnuszéneklés korlátozása elleni rendhagyó tiltakozás kezdeményezője és lebonyolítója Hantz Péter egyetemi tanár, a magyar nyelvű felsőoktatási jogokért való kiállásáról ismert Bolyai Kezdeményező Bi­zott­ság volt tagja. Hantz így tiltakozott az ellen, hogy a hatóságok bírságot róttak ki a Magyar Polgári Pártra, amiért tavaly június 4-én, a trianoni megemlékezésen elhangzott a magyar himnusz.
A tegnapi, sepsiszentgyörgyi akció célja egyértelmű: Hantz Péter arra számít, hogy megbüntetik, ez esetben pedig hatalmas nemzetközi botrány kerekedne, mely során vezető nagyhatalmak figyelmét is rá lehetne irányítani a romániai helyzetre.
„A magyar himnuszért Sepsiszent­györgyön kiróttak egy büntetést, a prefektus maga sem tudta, hogy az éneklésért vagy a hangszeres zenéléséért – ezért biztosra akartam menni, elénekeltem és el is furulyáztam –, és nagyon kíváncsi vagyok, hogy engem megbüntetnek-e azért, mert a sepsiszentgyörgyi prefektúra előtt elénekeltem többek között a francia himnuszt, mely a szabadság nemzetközi him­nusza, Európa vezető hatalma, Né­metország himnuszát, egy világhatalom, Oroszország himnuszát, illetve egy másik vezető nagyhatalom, az Egyesült Királyság himnuszát. Ha engem megbüntetnek, ebből Európában is hatalmas botrány lehet. Ha nem büntetnek meg, akkor a magyar himnuszért sem lehetne bírságot kiszabni” – magyarázta a sajtó képviselőinek akciója indítékát és célját Hantz Péter.
Miután az újságírók a prefektúra portáján értesítették az eseményről a hivatalt, ám az intézmény részéről senki nem jött ki, Hantz Péter maga gondoskodott arról, hogy akcióját ne csak a sajtóban örökítsék meg. Előbb az intézmény portájánál érdeklődött az eljárásról, majd az intézmény ügyfélfogadó irodájához fordult, és az előtérben feljelentést írt önmaga ellen – kérve a hatóságokat, vizsgálják ki, milyen törvényeket sértett azzal, hogy elénekelte az említett államok himnuszát –, végül iktatta beadványát, melyre várja a hivatalos választ.

http://www.3szek.ro1 megjegyzés: