2015. január 23., péntek

A SIC-tábla eltávolítását kérik Sepsiszentgyörgyön

 Hivatalos átiratban hívta meg Sebastian Cucu prefektus Tamás Sándort, a megyei tanács elnökét, illetve Antal Árpádot, Sepsi­szentgyörgy polgármesterét, hogy vegyenek részt a román fejedelemségek egyesülésének napján rendezett megyeszékhelyi, hétvégi ünnepségen. A kormánymegbízott ugyanakkor arra kérte az elöljárókat, távolítsák el az egyházi és katonai ceremóniák helyszíne közelében elhelyezett SIC – Terra Siculorum feliratú óriáspannót.

Szúrja a prefektus szemét a Székelyföldet jelképező óriástábla. Azt december 15-én helyezték el az előd magyarellenes intézkedései elleni tiltakozásul.
A prefektúra honlapján közölt tegnapi sajtóközleményhez mellékelt átiratban Sebas­tian Cucu kitér a Kovászna, Hargita és Maros Megyei Románok Civil Fóruma és az Európai Méltóságért Polgári Szövetség heves tiltakozására. A szervezetek úgy vélik, a SIC-tábla ismételt kihelyezése és köztéren tartása a január 24-i ünnepségek idején szélsőséges gesztus, a román közösséget és nemzeti érzelmeiket, sőt, magát a rendezvényt is sérti. A kormánymegbízott úgy értékelte, ilyen provokáló, fölösleges gesztusokkal nem lehet fenntartani az etnikumok közti normális együttélést, ezekkel ugyanakkor a térség lakói, a románok és magyarok közti bizalmatlanság elmélyülését kockáztatják. A prefektus arra kérte a megye és a megyeszékhely vezetőit, azonnal távolítsák el az óriáspannót.
A kormánybiztosi hivatal eltévesztette a címet, amikor a megyei tanácshoz, illetve a polgármesteri hivatalhoz fordult, hiszen a pannót az RMDSZ helyezte ki a városi tanács engedélyével – fejtette ki tegnap lapunknak Tamás Sándor. A megyei önkormányzat elnöke megjegyezte, a román fejedelemségek egyesülése fontos pillanat a román nemzet történelmében, de nincs köze a SIC-pannóhoz, hiszen Székelyföld akkor már régen létezett (1859). Úgy vélekedett, a prefektus által is említett civil szervezetek és a mögöttük álló személyek – Ioan Lăcătuşu és Dan Tănase – eddigi előélete és tevékenysége azt erősíti meg, hogy ők a konfliktust keresik. Tamás Sándor örvendetesnek tartja, hogy a kormánybiztos a békés egymás mellet élés lehetőségéről gondoskodik, ugyanakkor figyelmébe ajánlotta, hogy az elmúlt napokban Kovász­nán Urăsc naţia maghiară (gyűlölöm a magyar nemzetet – szerk. megj.) feliratú matricák jelentek meg. „A SIC-pannó nem irányul senki ellen, saját szimbólumainkról szól” – összegzett az önkormányzati vezető.
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése