2014. december 5., péntek

Ha egy kiló krumpli 1 lej, a magyaroknak legyen akciósan 10 lej

Felháborító videóüzenet, amelyben egy magyar nevű, eltévelyedett fiatalember válogatott káromkodások közepette oktatja ki azokat a magyarokat, akik nem beszélnek jól románul, és autonómiát akarnak.


Nem sikerült megfejtenem, mi kell ahhoz, hogy egy magyar nevű erdélyi fiatalembernek elboruljon az agya annyira, hogy trágár, minősíthetetlenül primitív stílusban fejtse ki az internet népének csodálatára: ő utálja a magyarokat. És kioktassa őket arról, hogy mivel Romániában élnek, kötelességük rendesen megtanulni románul. Két hányinger, és mélységes felháborodás között úgy döntöttem, hozzávetőlegesen és részleteiben megosztom a fenyegető, kioktató, sértegető üzenet tartalmát:
A lázadó primitívség (fotó: Szep Csaba Facebook-oldala)
„Ma egy kicsit a magyar testvéreimmel akarlak stresszelni benneteket. Szerintem titeket is idegesítenek, ahogy engem. A lényeg, hogy én nem az ő oldalukon állok. Miért? Nem tudom. Tény, hogy addig b@sznám szájba őket, amíg megtanulnak románul. Az egyik közösségi oldalamra magyarul szóltak hozzá, de elmondtam nekik, hogy írjanak románul, mert nincs semmi takargatnivalónk. (…) Egy dolog az, hogy magyarországi magyar vagy, és nem tudsz románul, más dolog, hogy romániai magyar vagy, és nem tudsz románul. Normálisnak tartom, hogy ha Romániában élsz, jól beszélj románul, nem holmi buzi akcentussal. Másrészt felháborító, hogy máshol kérj autonómiát, mint Magyarországon. Szerintem adjatok nekik autonómiát, tegyétek fel a rácsokat az autonómiájukra és vessetek ki rájuk olyan adókat, hogy megzavarodjanak. Ha egy kiló krumpli 1 lej, nekik legyen 10 lej akciós áron…"
Ilyen, és ehhez hasonló magasröptű gondolatok, és további arcpirító trágárságok követik egymást, nincs gyomrom hozzájuk, nem is szeretném részletezni. Aki úgy érzi, hogy képes végighallgatni, saját felelősségére tegye. A videó második felében egy okfejtés következik az Eboláról, nem tudni mit keres ugyanabban a három percben a magyar-témával, de nem is érdekes.
Ennél gyomorforgatóbb élményben ma már amúgy sem lesz részünk.


http://kolozsvaros.ro
2 megjegyzés: