2014. december 2., kedd

Egy ortodox pópa szerint a székelyföldi magyar az Iszlám Állam terroristáira emlékeztetnek

Sértegeted Romániát, veszítsd el az állampolgárságodat!


Újra meg újra rá kell jönnünk arra, - és Románia Nemzeti Ünnepének magasságában ez különösen aktuális - hogy a legelvakultabb többségi nemzetféltők képtelenek megérteni egy nagyon egyszerű tényállást: a romániai magyaroktól nem lehet elvárni, hogy románoknak érezzék magukat. Sem december elsején, sem az év további 364 napján. Mégis, ilyenkor hatványozottan előtérbe kerülnek az elvakult, uszító gondolatok. Tegnap megírtuk, hogy a székelység gyásznapnak hirdette ki a románok nemzeti ünnepét, néhány kézdivásárhelyi magánházon, vállalati és magyar egyesületi székhelyen nem a román trikolórt, hanem egy fekete zászlót helyeztek ki, ez pedig kiverte a biztosítékot az Antena3 hírtelevízó stábjánál. Nem ez volt a nacionalista megbotránkozás jéghegyének csúcsa: Eugen Tănăsescu ortodox pópa egyenesen az Iszlám Állam terroristáihoz hasonlította a székelyföldi magyarokat. Szerinte veszélyes emberek, és meg kell vonni tőlük a román állampolgárságot.
"Van egy javaslatom azokra vonatkozóan, akik megsértik a nemzeti szimbólumokat: veszítsék el állampolgárságukat. Nem gyűlölettel mondom, hanem ama ország iránti szeretet hiányának logikus következményt, amelyben élsz. Ahogy az erőszakos szerelem nem lehetséges, természetellenesnek tartom, hogy azok, akik gyűlölnek románoknak lenni, románok legyenek. Egyszerű és demokratikus. Mit gondoltok?
Egy IRES felmérés bebizonyította, hogy a románok 91%-a büszke arra, hogy román. Vagyis vidáman, boldogan, gondterhelten, méltóságteljesen vállalja fel identitását. Sajnos van 7%, aki NEMMEL válaszolt (1% nem válaszolt, 1% pedig nem tudja eldönteni, hogy jó románnak lenni, vagy sem).  Valószínűleg ezek között lelhetők fel azok is, akik gyűlölik Romániát. Igen, vannak olyan honfitársaink, akik gyűlölik azt, amik. Ők tagadnak mindenféle nemzeti értéket, és igen valószínű, hogy mindig, amikor alkalmuk van rá, sértegetik a románságot, és a nemzeti szimbólumokat.
Mint ahogy teszik, példának okáért egyes szélsőségesek, az úgynevezett Székelyföldön. Valahányszor lehetőségük nyílik rá, különböző módon adnak hangot gyűlöletüknek: román személyiségeket akasztanak, falakat mázolnak, román közösségeket támadnak, sértő gesztusokat tesznek.
Ofensezi România, pierzi cetăţenia
A gyász fekete lobogója, Kézdivásárhely, 2014. december 1.

A legutolsó ilyen gesztus a fekete zászló kihelyezése volt Románia Nemzeti Ünnepén. Ez a kalózok, illetve a magukat Iszlám Államnak nevező terroristák zászlajára emlékeztetett. Ezekre vonatkozóan, van egy javaslatom a hatóságoknak: vonják vissza állampolgárságukat (ha rendelkeznek vele). Miért kényszerítenél valakit arra, hogy erőszakkal szeressen?

A demokrácia, és az emberi jogok korában mindenki szabad mozgást élvez, és ott telepedhet le, ahol otthon érzi magát. Végső soron az ember szenteli meg a helyet. Nem az a rendeltetése, hogy bemocskolja. Főleg nem az, hogy megsértse honfitársait. Ha pedig ezt teszi, veszítse el állampolgárságát honfitársai és nemzeti szimbólumaik megsértése miatt, hiszen ez azt jelenti, hogy gyűlölettel tekint ránk. Hogy nem csupán egy terület elvesztése miatti sajnálatról van szó, amely hajdanán egy birodalom része volt, hanem egy sértő és erőszakos gesztusról azzal a közösséggel szemben, amelyben élnek. Az ilyen emberek veszélyessé válhatnak. A terrorizmus és az imperializmus mindig a szélsőségességből születik.
http://kolozsvaros.ro
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése