2014. december 12., péntek

CBA - A magyar (?) üzletlánc - Bojkottra hív a HVIM

Legutoljára áprilisban lehetett hallani arról, hogy a HVIM Felvidéken harcba szállt a magyar nyelvű feliratok kihelyezéséért. Akkor a mozgalom vezetői egy nyílt levelet is megfogalmaztak, amit a magát magyar üzletláncként hirdető CBA felvidéki franchise jogok tulajdonosának, a magyarországi CBA-nak küldtek el. A megadott 30 napos határidő rég letelt, a HVIM új eszközökhöz nyúl.

Ahogy arról beszámolt az Alfahír, áprilisban 30 nap haladékot kapott a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalomtól (HVIM) a CBA arra, hogy kétnyelvű feliratokat helyezzen el a felvidéki boltjain. Akkor az üzletlánc vezetése azt kérte, hogy a HVIM küldje el azon felvidéki települések listáját, ahol indokoltnak tartja a kétnyelvűsítést. "Bár ez nem a mi dolgunk lett volna, de mégis készségesen utána jártunk a dolognak és májusban megküldtük nekik a listát. Miután fél évet türelmesen vártunk, novemberben újra felszólítottuk a cégvezetést, hogy haladéktalanul tájékoztassanak minket arról, hogy állnak a magyar feliratok kihelyezésével. A levél elküldése után öt perccel már csörgött is a telefonom, a vonal másik végén Fodor Attila kommunikációs igazgató volt" - ismertette az előzményeket kérdésünkre Dobay Gergely, a HVIM felvidéki vezetője.
A telefonhívás során a kommunikációs igazgató megismételte a fél évvel korábbi ígérgetést, amely szerint "partnerek" és az "együttműködés" a céljuk, majd azt mondta, hogy egy "technikai hiba" miatt nem kapták meg a levelet a települések listájáról. Ugyan ez nem felmentés az alól, hogy az elmúlt fél évben miért nem léptek semmit a magyar nyelvű feliratok kihelyezése érdekében, Dobay még egy hét haladékot adott.
"Még aznap egy véletlen folytán nekem küldtek el egy levelet, amelyet a CBA szlovák partnerének szántak (egy névrokonnak), amelyben sürgősen felszólítják őket, hogy ellenőrizzék a listán található települések CBA boltjainak feliratait, mert a sajtóban újból előkerült a téma" - mesélte Dobay, aki hozzátette, hogy az egy hét azóta lejárt, így a HVIM bojkottot hirdet, melyhez a hivatkozásra kattintva a Facebookon is lehet csatlakozni.
Ha egy multi meg tudja tenni, akkor a CBA is
A felvidéki vezető kifejtette, hogy az adventi időszakban folytatott bojkott során a HVIM tagjai és szimpatizánsai kint lesznek a CBA boltok előtt, ahol szórólapokkal, plakátokkal fogják felhívni a vásárlók figyelmét "a CBA arrogáns hozzáállására". Céljuk, hogy folyamatosan tájékoztassák a közvéleményt arról, hogy a magyar üzletlánc kevésbé tartja fontosnak a külhoni magyar vásárlóinak anyanyelvét, mint egyes multinacionális cégek (pl. Tesco). Hasonló kéréseknek ugyanis Felvidéken már több áruházlánc is eleget tett. "Évek óta küzdünk a magyar feliratokért, számos céget meg is győztünk, akik le is cserélték az egynyelvű felirataikat. Ha egy multinacionális vagy egy lengyel cég meg tudta ezt tenni, akkor szerintem az a legkevesebb, hogy egy magyarországi cég is ezt tegye" - nyomatékosította Dobay, aki szerint, ha a CBA nem veszi komolyan a követeléseiket, akkor "egy életre búcsút inthet a magyar üzletlánc látszatának".
"Felvidéki magyarként ez számomra még inkább fontos, hiszen anyanyelvünket folyamatosan üldözik (nyelvtörvény), mellőzik, ezzel is segítve az asszimilációt. Ha vásárlóként bemegyek egy boltba és ott szándékozom elkölteni a pénzemet, akkor úgy érzem az a legkevesebb, amit megkövetelhetek, hogy az anyanyelvemen szólnak hozzám és a feliratok is részben magyar nyelvűek" - részletezte a felvidéki helyzetet.
Arra a kérdésre, hogy milyen eredménnyel lenne elégedett, elmondta, hogy azzal, ha az elküldött listán szereplő összes településen található CBA boltok minden felirata szerepelne magyar nyelven is, ugyanakkora betűkkel, mint a szlovák. "Ezzel a lépéssel senki nem lenne megrövidítve, senkinek a jogai nem sérülnének, azonban a felvidéki magyarok végre megbecsülve érezhetnék magukat a magyarországi üzletlánc által" - szögezte le motivációját Dobay.
Tapasztalat a bojkottban
A HVIM idén már sikerre vitt egy bojkottot, amikor azt a Szent Koronából, valamint más nemzeti és keresztény jelképekből gúnyt űző Dorko ruhamárka és az azt árusító Playersroom ellen hirdetett meg. Az országos méretűvé duzzadt felháborodás hatására az üzletlánc akkor eltávolította a polcokról a gyalázatos ruhadarabokat. Az már csak az ügyészség és a rendőrség impotenciáját bizonyítja, hogy egyikük szerint sem követett el az alkotó bűncselekményt, az ábrázolások nem voltak a nemzeti jelkép meggyalázásaként értékelhetőek. Emiatt lehetett az, hogy nemrég egy lény letolt nadrággal, a Szent Korona másolatával a fején pózolt a teli szájjal röhögő Kasza Tibor szánalmas műsorában.
Kereszttűzben a CBA
Nemrég egy szélsőliberális csoport bojkottot hirdetett a CBA ellen, mondván, annyira sok szállal kötődik az üzletlánc a Fideszhez (például a CBA vezetője korábban a Békemenetre is mozgósított), és a vasárnapi zárvatartás mellett is kiáll, hogy aki ott vásárol, az a "saját elnyomását fizeti meg". Bayer Zsolt erre válaszul ma a Magyar Hírlapban "hazafiként" meghirdette, hogy "aki csak teheti, a CBA-üzletekben vásároljon". Úgy látszik, hogy az üzletlánc politikai csatározások célpontja lett, aminek következtében a vezetőséget különösen érzékenyen érintheti, hogy még a magyar feliratok miatt is bojkott indul ellene. Ráadásul pont az adventi időszakban.
Mennyire magyar?
A Tudatos Vásárlók Egyesülete még 2012-ben végzett egy tesztet tíz hazai és külföldi élelmiszer-kereskedelmi láncban (Aldi, Auchan, CBA, Coop Szuper, Lidl, Match, Penny Market, Real, Interspar, Tesco). Elsőként felmérte, hogy a vizsgált termékek hány százalékán volt feltüntetve a származási hely - ebben a CBA a 7. helyen végzett. Majd azt is megnézte, hogy ezen termékek közül mennyi volt hazai - ebből kiderült, hogy a CBA-ban mindössze 12 % (egyébként az Interspar "nyert" 13 %-kal, a Penny Marketben és az Aldiban pedig egyaránt 0 % volt az arány).

http://www.deres.tv
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése