2014. december 11., csütörtök

Antal Árpád: be lehet engem zárni, de akkor sem bántom a székely zászlót

Támadássorozatot intézett a magyar feliratok és a székely zászló ellen a Kovászna megyei prefektus, Marius Popica - jelentette ki mai sajtótájékoztatóján Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere. Az elnökválasztások után ismét fokozódott a magyar feliratok és a helyi szimbólumok elleni, Bukarestből irányított támadássorozat, feltehetően azért, mert a magyarok nem megfelelően szavaztak a novemberi elnökválasztás második fordulójában – véli a polgármester.


Antal Árpád - Sepsiszentgyörgy polgármestere
A prefektus tucatnyi felszólításban fenyegeti a városházát különféle büntetésekkel és eljárásokkal, amennyiben nem tesz eleget az ezekben foglaltaknak. A prefektus többek között nehezményezi, hogy a városban több helyen a román és a magyar felirat egymás mellett van, pontosabban hogy a magyar felirat nem a román alatt szerepel. A prefektus a sepsiszentgyörgyi MPP által az Erzsébet parkban felállított székely zászló eltávolítását is kéri, azzal a megjegyzéssel, hogy minden egyes napos késésért a minimálbér 20%-ával büntessék a polgármestert, amennyiben nem távolítja el a zászlót.

„Azt gondolom, hogy amíg az ország miniszterelnöke, Victor Ponta Moldva regionális zászlójával fotózkodik, addig nekünk is jogunk van arra, hogy az identitásunkat kifejező székely zászlóval fotózkodjunk az Erzsébet parkban. Be lehet engem zárni, de akkor sem fogom bántani a székely zászlót, mert véleményem szerint az önkifejezésnek ez az állami cenzúrázása egyszerűen abszurd 2014-ben, az Európai Unióban. A prefektus magatartása semmi egyébre nem jó, csak arra, hogy radikalizálja a székelységet, hiszen minden székely embernek kinyílik a bicska a zsebében, ha azt hallja, hogy nem tűzheti ki a zászlóját és nem énekelheti el a himnuszát a 21. század Romániájában” – fejtette ki a polgármester.

A prefektus azért is büntetéssel sújtaná Antal Árpádot, mert a sepsiszentgyörgyi holokauszt-emlékpark avatóján nem viselte a trikolór vállpántot. Antal elképesztőnek tartja, hogy a holokauszt sepsiszentgyörgyi áldozatai számára rendezett megemlékezésről a prefektusnak mindössze a román zászló jut eszébe.

A polgármester arra is felhívta a figyelmet, hogy miközben a prefektus hadat visel a magyar feliratok és a helyi szimbólumok ellen, azt nem tartja fontosnak, hogy a város minden közintézményének felhívja a figyelmét arra, hogy a törvényes előírásoknak megfelelően mindenhol kötelező a kétnyelvű felirat. Mi több, mikor az önkormányzat egységes feliratok kifüggesztését szerette volna megvalósítani a város összes oktatási intézményében, a prefektus jelezte a Polgármesteri Hivatalnak, hogy a Constantin Brâncuşi Iskolacsoport épületére nem tehetnek fel kétnyelvű táblát. „Ez kettős mérce és elfogadhatatlan” – vélte Antal Árpád.

A polgármesteri hivatal homlokzata felújítás alatt van, be van állványozva, a prefektus viszont egy másik átiratban azt követeli, tegyék vissza a román zászlót; a polgármester szerint viszont ha ez megtörténne, és a lobogóra rácsöpögne a festék, akkor azért kapnának büntetést. Egy másik felszólítás arra vonatkozik, hogy az esketőteremre is rakják ki a zászlót – ez egy terem a polgármesteri hivatal épületében, nem különálló intézmény – sorolta a polgármester.

Azt is kérte a prefektus, hogy a tanácsteremből távolítsák el a magyar zászlót: ezzel kapcsolatban fontos tudni, hogy ott helyet kapott a magyar zászló és minden olyan ország zászlaja, ahol testvértelepülése van Sepsiszentgyörgynek, de pl. a szerb és szlovák zászló nem zavarja a prefektust – rótta föl Antal Árpád. Ironikusan felvetette, vajon arra hogy reagálna a prefektus, ha amerikai zászlókat tűznének ki a városban.

Még a Pulzart fesztivál kapcsán is kaptak egy prefektusi értesítőt, miszerint egy magánszemély panaszkodott, hogy az önkormányzat román közpénzt magyarországi (sic!) rendezvényre költ – a támadás célpontjába került tanácshatározatban azonban ennek pont az ellenkezőjéről van szó, vagyis az szerepel benne, hogy a sepsiszentgyörgyi (tehát romániai) fesztivál megszervezésére magyarországi pályázati pénzt is kérjenek.

http://erdely.ma/Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése