2014. december 1., hétfő

Adventi sokadalommal készülnek a magyar nyelv védelmében

Idén áprilisban nyílt levélben fordult a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) a CBA-hoz. A nemzeti radikális szervezet sérelmezte a CBA felvidéki franchise hálózatának hozzáállását, ugyanis többszöri jelzés ellenére még a 80%-os magyar többségű Gútán sem voltak hajlandók semmit magyarul közzétenni, így a reklámanyagokban, az üzletekben vagy azok kirakatain is minden kizárólag szlovákul olvasható.
A helyzet abszurditását a vármegyések a CBA elnökének, Baldauf Lászlónak címzett levelükben egy történelmi példával is nyomatékosították. Eszerint a magyar nyelv ilyen szintű háttérbe szorítását a Csehszlovák törvényhozás által 1920-ban elfogadott 122/1910. számú nyelvtörvény sem tette volna kötelezővé, hiszen még ez a sokat támadott törvény is az ún. (őshonos) hagyományos nemzeti közösség hivatalos nyelvhasználati jogát biztosította minden olyan járásban, amelyekben az adott közösség létszáma a megelőző népszámláláson a lakosság legalább húsz százalékát tette ki.
Ultimátum
A HVIM harminc napos határidővel jól látható érdemi változások megtételére szólította fel a "magyar üzletlánc" vezetőjét.
Nem célunk a CBA-val szemben egy átfogó, kárpát-medencei bojkottot hirdetni, de amennyiben harminc napon belül nem történik jól látható érdemi változás, úgy kénytelenek leszünk a hatályos törvények betartásával, a jogállamiság keretein belül maradva, minden lehetséges eszközt megragadni a vásárlók tájékoztatása érdekében - fogalmaztak a 2014. április 24-én kelt nyílt levelükben.

Dobay Gergely, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom felvidéki vezetője
A témával kapcsolatban Dobay Gergely, a mozgalom felvidéki vezetője, a szervezet alelnöke sajtótájékoztatót is tartott, ahol a CBA hozzáállásával szemben ellenpéldát is tudott mondani. Mint fogalmazott, a magyar nyelv használatának jogáért folytatott harcuk nem a CBA ellen irányul.
Kapcsolatfelvétel
Bár az üzletlánc a nyílt levelet nem volt hajlandó átvenni, de az elektronikus úton is megküldött felszólítást követően felvették a kapcsolatot az ifjúsági szervezettel, és megígérték, rövidesen gondoskodnak a magyar feliratok pótlásáról, ehhez azonban szükségük lenne az érintett üzletek listájára. Önmagában is abszurd a kérés, mindenesetre a vármegyések a munkának ezt a részét elvégezték a CBA helyett, az érintett üzletek listáját pedig pár napon belül megküldték.
Nem történt semmi
Időközben eltelt fél év, változás azonban nem történt. Mindenesetre a CBA alulmaradni látszik a nagyobb tőkeerejű nyugati üzletláncokkal a tót műállamban, ezért az idei évben tizenhat (16!) üzletét volt kénytelen bezárni, ami persze az ilyenkor szokásos elbocsátásokkal járt. A CBA közleményében a "kedvezőtlen piaci helyzettel, a termékek árára nehezedő nyomással és az árusítóhelyek magasabb költségeivel" magyarázza pozíciója gyengülését. Érezhetően tudomást sem véve arról, hogy egyre bővül azon felvidéki magyarok száma, akikben a szülőföldhöz való ragaszkodás, a magyarság megélésének igénye elemi erővel jelentkezik. Ez az a - ha csak nagyon lassan is - egyre bővülő társadalmi réteg, amely már tudatosan nem tér be olyan üzletbe, ahol nem anyanyelvén köszöntik, illetve nem olvashatja a tájékoztató feliratokat magyarul is.

Matrica-akció: FIGYELEM! Hiányzik a magyar felirat!

A CBA erősítené szeretné pozícióját a Felvidéken is - a HVIM kész lerontani a cég karácsonyi mutatóit.
A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom a napokban újabb, ezúttal már keményebb hangvételű levélben követelte a szükséges intézkedések megtételét, no meg persze a korábban tett ígéret beváltását. Az egy hetes határidő lejártát követően értesülésünk szerint a felvidéki üzleteken túl az itteni, csonkaországi üzletekkel szemben is átfogó kampányba kezdhet az ifjúsági szervezet.
A CBA közleménye szerint a felvidéki visszaesés ellenére erősíteni kívánják a pozíciójukat a rivális üzletláncokkal szemben, ugyanakkor számukra talán a legrosszabbkor jöhet egy éppen az adventi időszakban, a karácsonyi vásárlásokat megelőző tiltakozó akció.
A további fejleményekről természetesen beszámolunk, addig is kerüljük a CBA-t!
http://palocbetyar.com
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése