2014. november 26., szerda

Súlyosan büntetnék a székely zászló használatát

Négy törvénytervezetet módosítana a szimbólumok használatával kapcsolatban a parlament. Ezek a tervezetek a szabálysértőket 300 millió lejtől egy milliárd lejig terjedő pénzbírsággal, de akár börtönbüntetéssel is sújthatják, tájékoztatott mai sajtótájékoztatóján Klárik László Attila RMDSZ-es szenátor.

Mint mondta, ma a Felsőház elérkezett egy olyan időponthoz, amely egy vitatható törvény hallgatólagos elfogadását idézi elő. A Nemzeti Liberális Párt törvénykezdeményezése a román zászló és a román szimbólumok használatáról szól, és bűncselekménynek tekintené azokat a szimbólumhasználati kihágásokat, amelyek eddig csak egyszerű szabálysértésnek minősültek.

Ha egy polgármester hivatalos ünnepen nem viseli a román mellszalagot, büntetőjogilag felelősségre vonható. Ha egy közintézményen a román zászló mellett más lobogó is megjelenik, bűncselekménynek minősül, és az adott intézmény vezetője vonható felelősségre.


Ez a tervezet az azt elbíráló tanács szerint helytelennek bizonyult, a kormány és a szenátus jogi bizottsága is kedvezőtlenül véleményezte azt, hétfőn pedig a Közigazgatási Bizottság is elutasító jelentést fogalmazott meg ezzel kapcsolatban.

Ennek ellenére időhiány miatt ez már nem kerülhetett fel az e heti plenáris ülések napirendjére, így a mai határidő lejártával a tervezetet a Szenátus hallgatólagosan elfogadja.

erdely.maNincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése