2014. november 9., vasárnap

"Öld meg a magyar g*cit!" - Tombol a cigányterror Ózdon


s
Döglött kutyák szétdobálásával kezdődött, szurkálással folytatódott, és a rendőrség tehetetlenségével zajlik jelenleg is a somsályi dráma.
Ez egy olyan történet, ami még akkor is megrázó, ha az ember csak hallja, olvassa vagy látja. Pedig mindez fényévekre van a megéléstől, a valóságtól, a félelemtől. Somsály Ózd egyik külső városrésze, mondhatni falu, ami régen még javarészt bányászoknak adott otthont. Az ipar szétverésével azonban eltűntek a munkáskezek, és egyre több cigány költözött be az elhagyatott házakba, ami sajnos magával hozta a pusztulást is a szebb napokat is látott településrészre. Aki járt már olyan faluban, ahonnan többnyire eltűntek a magyarok, tudja miről beszélünk: tégláig bontott épületek, szeméttelepként használt közterületek, rettegő őslakosság. Somsály sem más.
Történetünk tavaly május elsejével kezdődik, amikor is egy hölgy, akit most nevezzünk mondjuk Krisztinának, összeszólalkozott a kertvégi szomszéd cigány családdal. Megelégelte ugyanis, hogy a vízelvezető árokba újabb rejtélyes kutyatetemet hajít be az egyik fiatalabb cigány, ezért szólt neki, hogy legalább ássa már el, ne az ő kertjük bűzölögjön. Még azt is felajánlotta, hogy ad hozzá ásót, de a diskurzust a cigány anyuka zárta le azzal az „européer” állásfoglalással, hogy „hagyjad, hadd szagolja a magyar g*ci”. Krisztina ekkor döntött úgy először, hogy a rendőrséghez fordul.
„Öld meg a magyar g*cit, amiért elárult!”
A rendőrök kijöttek, és a szabálytalan hulladékgazdálkodás miatt indítottak eljárást. Hiába azonban a kegyes hatalom, a családnak nem tetszett az árulkodás: fenyegetni kezdték a szomszédot, július elsején pedig rátámadtak Krisztinára. A kutyát korábban kidobó fiatalabb cigány, családja hergelésére a kerítésen keresztül nekidobott egy lándzsát, miközben rasszista, fajgyűlölő szövegek kíséretében arra utasították őt, hogy költözöttön is el. Mert ugye egy „magyar g*cinek” nincs ott helye. Döbbenet, de Krisztina szerint az ügyészség a fajgyűlöletet azzal söpörte le az asztalról, hogy az szerintük a cigányok kulturális stílusába belefér. Ha ez így van, akkor természetesen nem más, mint kettős mérce. A gyűlölt magyar nőnek akkor a cigány családfő a térdét csákánnyal verte szét, az egyik fiatalabb pedig karddal próbált átmászni a kerítésen, de félt a kutyától. Még szerencse.
„Ha anyámra bizonyítani mersz, ha elítélik, akkor megdöglötök, rátok gyújtjuk a házat!”
Krisztina ezek ellenére is otthon maradt, nem menekült el. Feljelentést tett, minek nyomán bevitték a támadókat, de a lándzsás kivételével hamar ki is engedték őket. A cigány családfő öt hónapig bujkált saját otthonában, aztán amikor Krisztina értesítette a rendőrséget, három hónapra bevitték. Ma ott tartunk, hogy a magyar asszony 15 feljelentést tett a cigányok ellen, ugyanis szinte minden olyan esetnél, amikor életveszélyesen megfenyegetik vagy megtámadják, a hatósághoz fordul. Úgy, ahogy azt egyébként törvény adta joga és kötelessége tenni. A dolog érdekessége, hogy a cigányok mindig akkor lázadnak fel Krisztina ellen, amikor az egyik feljelentés miatti tárgyalás időpontja közeleg. Ilyenkor életveszélyes fenyegetésekkel próbálják „rábírni” őt, hogy ne tegyen terhelő vallomást, ám pont az ellenkezőjét érik el, hiszen ezzel csak újabb és újabb feljelentést generálnak maguk ellen. Ördögi kör ez, de nem értik meg.
A rendőrség tudja, mi folyik ott
Az alfahir.hu megkeresésére a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság megerősítette, hogy a Krisztina és cigány szomszédjai közötti konfliktusokkal kapcsolatban az elmúlt időszakban több esetben rendeltek el - és folytatnak jelenleg is - büntetőeljárást az illetékes rendőri szervek. A megindított eljárásokban a megyei, illetve a helyi rendőri szervek több esetben is alkalmaztak személyi szabadságot korlátozó kényszerintézkedést, bűnügyi-, illetve szabálysértési őrizetbevételt az elkövetőkkel szemben. Az eljárások egyikében – ahogy azt mi is írtuk- egy fő jelenleg is előzetes letartóztatásban van.
Dr. Gaskó Bertalan rendőr alezredes közölte: Annak elősegítése érdekében, hogy a sértett és a szomszédos családok között kialakult konfliktusok mielőbb rendeződjenek, és békesség legyen, a rendőrség felvette a kapcsolatot az ózdi roma nemzetiségi önkormányzat elnökével, Ózd város vezetésével, ezenkívül pedig a sértett lakókörnyezetében több ízben is állandó, 24 órás rendőri jelenlét elrendelésére történt intézkedés.
Ők láthatóan csak az erőszakból értenek, de szégyent hozva a modern jogállamiságra ezt egyelőre többször alkalmazhatták, mint amennyiszer el kellett szenvedniük: Ilyen volt, amikor állítólag kétszer is Molotov-koktélt dobtak át a kertbe, de szerencsére egyszer sem sikerült tüzet okozniuk. Vagy megemlíthetjük Krisztina megszúrását, térdének szétverését is. De visszatérhetünk a minimum 4-5 pitbullkutya tetemére is, minek kapcsán nem kell túl nagy fantázia, hogy viadaloztatásra gondoljunk. Az pedig csak hab a tortán, hogy milyen élet az, amikor az ember napi szinten hallgatja, hogy meg fogják ölni – és milyen lesz, ha egyszer be is váltják ígéretüket.
Nincs vér, nincs rendőr sem?
A lapunknak nyilatkozó asszony kétségbeesve sorolta, milyen sokszor fordult a rendőrséghez: Volt olyan nap, hogy ötször kellett kihívnia őket, mert a cigányok folyamatosan fenyegették. A 15 ügyben több gyanúsított is van, de ezek csak lassan lezajló papírtologatások: a valóság ugyanis a közvetlen életveszély, amiben élniük kell. Ha pedig valaki azt hitte, csak valamiféle urban legend az, ha a rendőrség nem hajlandó megjelenni a helyszínen „amíg nem folyik vér”, az téved. Krisztina is azt mondja, sokszor vagy ki sem jönnek az egyenruhások, vagy már a miskolci központból azt mondják neki a telefonba, hogy csak akkor szóljon, ha bántalmazás történt. De – tette hozzá- nem csak neki mondják ezt, hanem azoknak az öregeknek is, akik kiszolgáltatottan várhatják, melyik éjszaka kelti őket vasdoronggal az „eltérő kultúra szépsége”.
A történet azonban csak akkor itatódik át igazán a szomorú magyar valóság bűzével, amikor megtudjuk, hogy a fenyegetőket néha még be is viszik az őrsre, de aztán nagyon hamar, akár még aznap kiengedik őket. Az idősebb, cigány családfő, miután pontosan ez történt vele is, találóan foglalta össze Krisztinának, hogy felesleges bíznia a jogállamban: „Azt hiszed, hogy engem majd le fognak csukni?” - szúrta oda a férfi, aki már kisbaltával is fenyegette a nőt.
Jobbikos város lehet Ózd
Ózdon november 9-én, vasárnap időközi polgármester-választás lesz, miután az október 12-i eredményt eltörölték. Akkor szoros versenyben a Jobbik jelöltje, Janiczak Dávid győzött, így Ózd jobbikos vezetés alá került volna. A nemzeti párt több száz aktivistával készül a választásra, mert attól tartanak, Fidesz-közeli körök a cigányok szavazatait akarják megvásárolni, hogy Fürjes Pál eddigi polgármester maradhasson a város élén.
Janiczak Dávid, a vele korábban készített interjúnkban azt mondta:
"Meg kell találnunk elsőként azt a személyt a cigányság sorából, akinek tekintélye van a helyi cigányság körében, és aki a rend pártján áll, akivel sikerül elérni azt, hogy a cigányság nagy része is beálljon az építő emberek sorába. Mi építő és romboló embereket különböztetünk csak meg, de sajnos köztudomású, hogy a legtöbb romboló ember a cigányság köréből kerül ki, ami betudható egyrészt a politikának, másrészt pedig annak, hogy nincs köztük egy megfelelő vezető, aki tekintéllyel rendelkezne az ő szemükben. Mi elsősorban így szeretnénk segíteni az ő beilleszkedésüket."
„Miért kellett elárulni, hogy bedobta a kutyát?”
Az eltelt másfél év eseményei oda vezethetők vissza, hogy Krisztina meg mert szólalni, amikor döglött kutyákat szórtak szét kertjének végénél. Ekkor indult be egy vérrel működő, talán ősi törzsi tombolást idéző folyamat, amivel az államhatalom láthatóan egyáltalán nem tud, vagy nem akar mit kezdeni. Reméljük, hogy inkább nem tud, mint nem akar. Persze azt is látni kell, hogy amikor a nagypolitika magáénak érez egy ügyet, akkor határokat nem ismerő erőt tud felmutatni. A megoldás viszont nem lehet a hallgatás, a fejünk elfordítása, a tétlenség, avagy a bosszútól való félelem. Talán meg kellene végre érteni, hogy aki csak erőszak által képes élni, azt fegyelmezni is csak erővel lehet. Az áldoztatok ugyanis már nem kaphatnak újabb esélyt az életre, pedig ők a legfontosabbak.
alfahir.hu
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése