2014. november 25., kedd

Csak a szokásos: A nemzetáruló RMDSZ szerint ismét nem időszerű az autonómiatüntetés

Utcai megmozdulásra szólítja az erdélyi magyarságot a Magyar Polgári Párt (MPP). Két nappal Románia nemzeti ünnepe előtt, november 29-én, szombaton a sepsiszentgyörgyi prefektúra előtt felolvassák az új államfőnek és a kormánynak címzett petíciót. Abban az 1918. december 1-jei Gyulafehérvári Nyilatkozatban vállaltak betartására, valamint a székelység legfontosabb jogköveteléseire hívják fel a figyelmet.

December 1-jére (Románia nemzeti ünnepére) hirdette meg először az MPP a megmozdulást, de „hogy a románok ne érezzék azt szándékos provokációnak, ezt a gesztust (az időpont-változtatást) meg kellett tenni”. Tünteti valami ellen szoktak, de „mi egy pozitív üzenetet szeretnénk megfogalmazni, és világosan számon kérni Románia mindenkori vezetőitől azt, amit 1918. december 1-jén ígértek nekünk” – mondta Biró Zsolt az MPP elnöke a Duna Televízió Közbeszéd című hétfői műsorában. Hozzátette: a dokumentum 21. századi olvasta az, hogy Székelyföldnek jár az autonómia, Erdélyben járnak a kollektív jogok a nemzetiségeknek és a perszonális személyelvű autonómia – hangsúlyozta.

Korábban az RMDSZ is támogatását adta az eseményhez, most azonban azt közölte a párt, hogy nem tartja azt időszerűnek. Biró Zsolt ezzel kapcsolatban úgy vélte: a meghirdetett célkitűzések egybecsengenek minden erdélyi magyar vágyával. Semmilyen újat nem fogalmaznak meg, minden párt programjában megtalálhatóak a célkitűzések – emelte ki. Ilyenek a székelyföldi régió elismertetése, autonómia Székelyföldnek, referendum Székelyföld elismertetésért, a magyar nyelv hivatalossá tétele Erdélyben, a szimbólumok szabad használata és új romániai alkotmány – sorolta.

Szerinte az RMDSZ (amely a konzultációt tartja előrevivőnek, és az autonómiatervezetét megvitatja a román értelmiséggel is), illetve az MPP (amely utcára szólítja az embereket) törekvése kiegészíti egymást, a konstruktív párbeszédet és közvitát utóbbi is fontosnak tartja. A magyar társadalmon belül konszenzusra kell jutni az autonómia kérdésében, a románokat pedig meg kell győzni, aminek egyik eszköze, hogy hangot kell adni az elégedetlenségnek – húzta alá.

Kérdésre reagálva megállapította: a választók a vasárnapi államfőválasztáson üzentek az RMDSZ-nek is, hiszen nem azt a jelöltet támogatták, akivel közösen kormányoz a magyar párt. Új esély Románia életében, hogy Klaus Johannis személyében erdélyi elnöke van az országnak, ezért meg kell adni az esélyt az új államfőnek – tette egyértelművé. Ez Erdély felemelkedése szempontjából pozitívum – mondta Biró Zsolt, aki bízik abban, hogy a kisebbségi jogérvényesítés tekintetében a korábbiakhoz képest nyitottabb lesz Klaus Johannis.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése