2014. október 4., szombat

ÖsszekacsintásOlvasom, hogy sem a Diszkriminációellenes Tanács, sem a táblabíróság nem tartja hátrányos megkülönböztetésnek, hogy a végrehajtó hatalom két első embere szerint Romániában a magyarok nem élhetnek egy olyan regionális közigazgatási egységben, amelyben többséget alkotnak. A román hatalom – és igazságügy! – számára egy ilyen kijelentés teljesen normális. Tessék oszolni, netán „oszlásnak indulni"!... Utóbbi talán a legüdvösebb, hisz az végleges.

Olvasom, hogy a Noua Dreaptának csak egy egyszerű bejelentésre volt szüksége ahhoz, hogy október 6-án, nemzeti gyásznapunkon tüntethessen Aradon, éppen a megemlékezések idején. A rosszmájúságom odáig is elviszi a fantáziámat, hogy elképzeljem, éppen a polgármesteri hivatalból szóltak: „jó, de azért egy papírt mégiscsak hozzatok be!". Bevitték. Széles mosoly és egy kacsintás kíséretében iktatták.

Olvasom, hogy Kolozsváron sincs diszkrimináció, csak éppen a Napocát nem szabad magyarul kiírni. Hjaaa, hogy a Cluj-t se? Az már csak természetes! Legalábbis a városvezetés számára, amely képes volt megfellebbezni azt a bírósági határozatot, amely szerint magyarul is ki kell írni a város bejárataihoz, hogy Kolozsvár. És ezt a példás nemzeti együttélés jegyében!


Olvasom, hogy a „hagyományos termék" minősítés megszerzését új, országos szabályozáshoz kötötték. Történt ez nem sokkal azután, hogy Csíkszeredában több rendben is büntetett a brassói székhelyű Fogyasztóvédelmi Hatóság, a hagyományos székely termékek vásárain a túró és a sajt román nyelven való ki nem írása miatt. Jól is tette! Senkit sem szabad diszkriminálni, tessék kiírni oroszul, ukránul és moldvai nyelven is, nézzen oda az ember! Na, ezért (is) ültek össze Bukarestben, hogy a besorolási szabályokat megszigorítsák! Így most már van törvény, lehet hivatkozni rá. Székely az atyafi? Mutassa a százéves írott(!) receptet! Megvizsgáltuk molekuláris spektrum-analizátorral a papírt, a titát, sőt, a penészfoltot is rajta, és sajnos csak 99 éves, úgyhogy nem jöhet!

Olvasom, hogy a szenátus nagylelkűen elfogadta „a székely zászló használatára vonatkozó törvényt". Vajon miért olvasom gyanakodva a hírt? Vajon miért nem akarok hinni a szememnek? Azért, mert egyrészt, nem a székely zászlóról, hanem a községek, városok, megyék címereire, zászlóira vonatkozik, ezek pedig közel sem jelentik Székelyföldet! Másrészt, egy bukaresti történészekből, heraldikusokból..., nemzetvédőkből álló bizottság kell majd engedélyezze azokat. Ott most vásárolják a molekuláris spektrum-analizátort!... Elektronikus közbeszerzéssel, teljes objektivitás mellett, természetesen!

Kovács Csaba P.

http://erdely.ma 1 megjegyzés:

 1. Üdvözlöm az oldal létét!

  Egyben jelzem, hogy nagyon időszerű már egy magyarellenes eseményeket, megnyilvánulásokat, tendenciákat figyelő, elemző, javaslatokat és válaszlépéseket is kidolgozó csapat felállítása, valamint egy magyarellenességgel foglalkozó magyar és angol nyelvű konferencia megszervezése színvonalas és az ügy iránt elkötelezett szakemberekkel, a nyugati sajtó figyelmének felkeltésére!
  Norvégiában élő magyarként rálátásom van arra, hogy a nyugati és skandináv sajtó magyar vonatkozásokkal foglalkozó cikkeinek többsége elképesztően tájékozatlan, egyoldalú, előítéletes!

  Üdvözlettel,
  Barna Tibor
  az alábbi oldal működtetője:

  https://www.facebook.com/groups/195290113931735/

  VálaszTörlés