2014. szeptember 21., vasárnap

Magyargyalázó, kommunista történelemhamisítás a budai Várban

A Magyar Patrióták Közössége 2014. szeptember 20-án – a kulturális örökség napja alkalmából – a budai Várban működő, a hajdani Királyi Palota múltjával foglalkozó Budapesti Történeti Múzeumot tekintette meg. A magyar történelem és népi tér nyolc évszázados középpontjában azonban olyannal találkoztunk, amire nem számítottunk. A kiállított képekhez, tárgyakhoz mellékelt kétnyelvű (magyar-angol) tájékoztató táblákon Fadrusz János kolozsvári Mátyás-szobrát a „szeparatista nacionalizmus ikonikus alkotásának” bélyegzik, az 1937-ben létrehozott Corvin-termet pedig mint a „revizionista kultúrdiplomácia” kirakatát állítják be. Egyesületünk tiltakozik.
hunyadi-teremA meggyalázott emlékű Hunyadi-terem
Dicséretes módon rekonstruálták a hajdani Királyi Palota néhány fontosabb történelmi terének falburkolatait, amelyeket a BTM legújabb állandó kiállításán meg is lehet tekinteni. Ezek egyike, a Hunyadi-terem bemutatása ma sajnálatos módon a magyar nemzeti érzület kigúnyolásának, pocskondiázásának színhelye. Az angol nyelvre is lefordított, sértő és történelmietlen szöveg így fogalmaz: „A terem közepén helyezték el Fadrusz János kolozsvári Mátyás király-szobrának, a már felavatása pillanatától a szeparatista nacionalizmus ikonikus alkotásának kicsinyített mását.” Amellett, hogy a múzeum tájékoztató táblája a legalantasabb kommunista kliséket mantrázza, történelmi tévedésben van, ugyanis az általa gyalázott Fadrusz-féle szobrot 1902-ben állították fel, akkor pedig Kolozsvár Magyarországon található, magyar város volt, „szeparatista” nacionalizmus színhelye pedig ebből kifolyólag nem lehetett.
budavar_gyalazat01
Hasonlóan sértő szöveget a vélhetően kommunista vagy szélsőliberális indíttatású történelemhamisító máshol is elhelyezett. Az 1937-ben megnyitott Corvin-könyvtárteremről például két dolgot tart igen fontosnak kiemelni a szerző: az egyik, hogy a könyvtár milyen lassan készült el, illetve „díszítéséhez olyan műtárgyakat használtak fel, amelyek valamiképpen a revizionista kultúrdiplomácia sikerét igazolták.” Holott e megfogalmazás többek között olyan – talán fasisztoid? – műkincseket takar, mint az 1933-as velencei egyezmény alapján hazakerült Corvinák.
A Budavári Palota újkori történelmét bemutatni hivatott kiállítást 2013-ban adták át Halász János kultúráért felelős államtitkár jelenlétében, az Emberi Erőforrás Minisztérium támogatásával. Az új kiállítás kurátorai Dr. Farbaky Péter művészettörténész, a BTM főigazgató-helyettese és Dr. Rostás Péter művészettörténész, a BTM Kiscelli Múzeum igazgatója voltak.
Aki járja az elcsatolt hajdani országrészeket, rendre ehhez hasonló történelemhamisítási kísérletek tanúja lehet. Nem hittük volna, hogy egy nap e ránk nézve sértő és aljas hozzáállást éppen a budai Várban, a mai Magyarország területén belül, egyik legnemzetibb kultúrintézményünk falai között kell elszenvednünk. Jogkövető állampolgárként egyelőre eltekintettünk a „normatív társadalmi reakció” kinyilvánításától, ezért levélben fordultunk a BTM-hez. Szeretnénk, ha a múzeum vezetése azonnal megszólalna és elnézést kérne tizenötmillió sértettől. Éppen ezért követeljük a felelős személy megnevezését és munkaviszonyának azonnali megszüntetését, hogy beteges, provokátori vágyainak kielégítése érdekében más felületek után kelljen néznie.

Rendkívüli örökségvédelmi séta

A Magyar Patrióták Közössége fakultatív programot szervezett tagjai számára: bejártuk a IV. Béla király által alapított ősi Buda még álló történelmi tereit. A Budapesti Történeti Múzeum két állandó kiállításán kívül megtekintettük az idén átadott Honvéd főparancsnokság egykori épületének csonka tömbjét is. Mivel a nemzeti örökség megóvása, bemutatása, és ebbe a folyamatba a fiatal generáció bekapcsolása régi célunk, ezért a Vár kiemelten fontos terület egyesületünk számára. Jelenleg is zajlik annak a hosszú távú fejlesztési koncepciónak az előkészülete, amely eldönti, hogy a II. világháború és a kommunista diktatúra okozta sebek helyreállításával milyen irányba mutasson legfőbb nemzeti és történelmi emlékhelyünk jövője. Sétánkról készített képeink megtekinthetőek az egyesület facebook oldalán: www.facebook.com/magyarpatriotak
budavar_gyalazat02

2014. szeptember 20.
Magyar Patrióták Közössége
http://www.magyarpatriotak.hu1 megjegyzés:

  1. Sajnos nagyon sokat ártottak ,és ártanak még ma is a rohadt komcsik a magyar népnek,,,nézd a mai baloldalt teljes mértékben hazaárulással foglalkoznak...

    VálaszTörlés