2014. szeptember 24., szerda

Ezerlejes büntetés a marosvásárhelyi villámcsődületen résztvevőknek

Nemrég írtunk arról, hogy az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) kezdeményezésére Marosvásárhelyen, Csíkszeredában, Gyergyószentmiklóson és Sepsiszentgyörgyön is mintegy 25-30-an gyűltek össze egy hete, kedd este, hogy villámcsődülettel fejezzék ki: támogatják Skócia függetlenedését.
 
Ma kaptuk a hírt: ezerlejes büntetést kaptak azok a marosvásárhelyiek, akik részt vettek a skót függetlenség támogatásáért szervezett villámcsődületben. Ezzel kapcsolatban kerestük meg Kirsch Attilát, a marosvásárhelyi demokráciaközpont vezetőjét, aki elmondta: a múlt heti tízperces villámcsődület során a megjelenteket már várták a csendőrök és a rendőrők, akik közel annyian voltak, mint a skót függetlenség helyi szimpatizánsai.
„Mivel az eseményt Facebookon is hirdettük, így tudomást szerezhettek a tervezett akciónkról. A helyi csendőrség és rendőrség már a helyszínen várt minket, majd minden jelenlévőt igazoltatott, még egy épp arra járó nyugdíjas házaspárt is" – fejtette ki Kirsch.
Majd ezek kiküldték az ezerlejes személyre szóló büntetéseket, amelyeket ma reggel szállított ki az illetőkhöz a posta. „A büntetést egy olyan törvénycikkelyre hivatkozva szabták ki, amely szerint csak engedélyeztetés során lehet megtartani egy ilyen nyilvános gyülekezést. Noha a villámcsődületnek pont az a lényege, hogy csak pár percig tart" – folytatta Kirsch. Mint elmondta: az idős nyugdíjas házaspár is megkapta a maga büntetését, azonban az esetet nem hagyják ennyiben: keresetet nyújtanak be, és minden érintettnek segíteni fognak, hogy ne kelljen kifizetniük a pénzbüntetést.
Tőke Ervin (székely zászlóval a kezében) is részt vett a csíkszeredai tüntetésen – fotó: Néppárt.eu
  
Tőke Ervin, a MINTA elnöke megkeresésünkre elmondta: egyelőre nem tudnak arról, hogy más székelyföldi városokban is sor került volna büntetésre. „Ez egy flashmob volt, és nem tüntetés. Az akció sem idejében, sem a résztvevők számát tekintve nem lépett túl egy bizonyos határt, így nem lehet tüntetésként kezelni"  – mondta Tőke. Szerintük jogtalan a hatóságok által kiszabott pénzbüntetés, és nem tervezik azt, hogy kifizetik. Hamarosan a közvéleményt is bővebben tájékoztatják az esettel kapcsolatos további fejleményekről.

http://kolozsvaros.ro/
1 megjegyzés:

  1. Mát tudnia kellene a vásárhelyi magyarságnak is ,hogy az ovláhok ilyenkor mindet megtámadnak ami nem legálison folyik,,,,tehát akkor ?? máskor előszeretettel végzik a dolgukat és még a fejüket is elfordítja a karhatalom ha egy ovláh dologról van szó..

    VálaszTörlés