2014. szeptember 10., szerda

A románok ismét történelmet hamisítank és hazudoznak: "az ősromán jelenlét a Kárpát-kanyarban - még a székelyek letelepedése előtti időkből"

A Kovászna és Hargita megyei ortodox kolostorok népszerűsítését tűzte ki célul Marius Popica prefektus. A Kovászna megyei kormánymegbízott az Agerpres hírügynökségnek elmondta, az intézmény támogatásával ezer darab színes tájékoztató füzetet nyomtattak, melyben „a román vonatkozású egyházi, kulturális és történelmi létesítmények” leírása szerepel fotókkal illusztrálva.
Marius Popica szerint a projekt célja, hogy az országban és külföldön megismertessék ezeket a létesítményeket. „Az ősromán jelenlétet és kontinuitást a Kárpát-kanyarban – még a székelyek letelepedése előtti időkből – számos nyelvi, néprajzi, archeológiai lelet, dokumentum tanúsítja. (…) A Kovászna és Hargita megyei román közösség az évszázadok során szoros kapcsolatot ápolt a Kárpátokon túli románokkal. Ebben kiemelkedő szerepe volt az ortodox egyház támogatásának és szolidaritásának” – hazudják a kiadvány bevezetőjében.
A szövegben kiemelik Ioan Selejan Hargita és Kovászna megyei ortodox püspök szerepét, akinek az irányítása alatt a meglévők mellé öt újabb ortodox kolostor és egy remetekolostor épült a két székely megyében. A Kovászna megyei létesítményeket részletesen, a Hargita megyeieket rövidebben mutatják be.
A kiadvány szerint a kézdimárkosfalvi apácakolostor 1992 és 2002 között épült meg, „a Habsburgok által lerombolt remetelak és a kommunisták által tönkretett két templom helyén”. A szitabodzai kolostor 1997 óta működik, a nagypataki kolostorban – melynek tornyán a román trikolór lobog – (képünkön) 1996-ban tartották az első misét. Hargita megyéből a bükklaki, a marosfői, maroshévízi, mogláni és szélepataki ortodox létesítményeket mutatja be röviden a kiadvány. Az Agerpres szerint a Kovászna megyei prefektus további reprezentatív, román és magyar vonatkozású turisztikai és kulturális helyszínek népszerűsítését is tervbe vette.
Constantin Anna Zsófia, az épp szabadságát töltő prefefektus kabinetfőnöke elmondta, a kiadványokat a kolostorokban helyezik majd el, abban bízva, hogy ezáltal hozzájárulnak az adománygyűjtéshez. A kiadványokat nem közpénzből, hanem adományokból finanszírozta a prefektus, szögezte le a kabinetfőnök, aki nem tudta arra a választ, hogy a következő hasonló jellegű projektjüket mikor kivitelezik.
Tamás Sándor, a Kovászna Megyei Tanács elnöke még nem látta a kiadványt, ám attól tart, hogy Ioan Lacatusu (a székelyföldi románok fórumának vezetője, több magyarellenes mű szerzője) és a hozzá hasonló „történelemhamisítók” keze munkája is benne van.
„A kezdeményezést jónak tartom, remélem, hogy a térségben élő magyarok arányának megfelelően a magyar vonatkozású létesítmények népszerűsítését is támogatja a prefektúra, hiteles történelmi forrásokkal alátámasztva. Erre még nem volt példa, de hátha a következő időszakban lesz” – jegyezte meg Tamás Sándor.
(Krónika nyomán)Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése