2014. augusztus 13., szerda

Zavar a székely zászló

Folytatódnak a magyarellenes megnyilvánulásairól és feljelentéseiről ismert Dan Tănasă beadványai a Hargita megyében középületeken kifüggesztett székely zászlók ügyében. Most a csíkkozmási iskolára kifüggesztett lobogót kifogásolja, a prefektusi hivatal pedig átiratot küldött, ennek eltávolítását kérve.
szekelyzaszlo kozintezmenyen vn 002_bTöbb éve ki van tűzve a székely zászló az iskolára. A törvény erejével vetetnék le (illusztráció)
Csillag Ottó, a csíkkozmási Dr. Boga Alajos Általános Iskola igazgatója kedden kapta meg a prefektusi hivataltól érkezett átiratot, amely egyrészt a megfelelően feliratozott és elhelyezett iskolai névtáblák elhelyezésére, másrészt az épületre kitűzött székely zászló eltávolítására szólította fel, Dan Tănasă beadványára hivatkozva. Az átirat szerint az iskola névtáblája nem felel meg a 2001. évi 1206-os kormányhatározat előírásainak, amely szerint a magyar nyelvű feliratot külön táblán, a román nyelvű alatt kell elhelyezni. A székely lobogó eltávolítását a Marosvásárhelyi Ítélőtábla 2012. évi 269. számú ítéletére hivatkozva – amely szerint Hargita megye zászlajának kifüggesztése törvénytelen – kéri a prefektusi hivatal.
Táblacsere lesz, a zászló marad
Kozmáson csak egy tábla van, ezen szerepel a román és magyar nyelvű felirat. Külön érdekesség, hogy tavaly azért kellett kicserélni a táblát, mert az iskola román nyelvű meghatározása megváltozott (şcoala generală helyett gimnazială), de magyarul ugyanúgy általános iskola maradt. Az igazgató azt mondta, a tábla kicserélését megoldják, de a székely zászlót nincs szándékában levenni, megvárja, milyen lépések következnek az ügyben.
Tavaly a rendőrség vizsgálódott
Nem ez az első eset, hogy a csíkkozmási iskolára kitűzött székely zászló ügyében hatósági fellépés történik. Tavaly áprilisban, miután Ilie Şandru nyugalmazott maroshévízi pedagógus feljelentést tett a csíkszeredai ügyészségen, kifogásolva a székely zászló kitűzését az önkormányzati épületekre, iskolákra, Csíkszéken is megkezdődött a polgármesterek, igazgatók beidézése a rendőrségre. Csillag Ottó akkor több mint egyórás rendőrségi kihallgatáson vett részt, több kérdésre kellett írásban válaszolnia. Az akkori vizsgálat után nem indult büntetőeljárás a zászlók miatt.
A prefektusi hivatal kötelességei
„Amennyiben a panaszos által jelzett helyzet nem felel meg a hatályos törvényeknek, a prefektusi hivatal kötelessége lépni a törvényesség betartása érdekében” – ezt Petres Sándor prefektus mondta kérdésünkre. Tőle tudjuk azt is, hogy Dan Tănasă ilyen jellegű beadványai folyamatosan érkeznek, az utóbbi néhány hétben több Hargita megyei településsel kapcsolatos panaszt küldött, fotókkal illusztrálva az általa kifogásoltakat. Hozzátette, ha a hivatal nem tesz eleget a törvények betartását szorgalmazó beadványoknak, a kérelmező eljárást indíthat az intézmény ellen, amelyre már volt példa, és bírósági ítélettel kötelezhető a rendelkezések alkalmazása. Petres azt mondta, reméli, hogy megtalálják a módját ezekben az ügyekben, hogy ne következzenek további lépések, pénzbírság vagy bírósági eljárás.

http://www.szekelyhon.ro
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése