2014. augusztus 14., csütörtök

Újból áskálódik az oláh prefektus Kovásznán

Marius Popica kormánybiztos felszólította Thiesz János kovásznai polgármestert, hogy a városban lévő köztéri alkotásokon jelentessék meg román nyelven a feliratokat – a hír a notórius magyarellenes jelentgető, Dan Tanasă honlapján jelent meg.

A városvezető érdeklődésünkre elmondta: valóban megkapta az átiratot. Többek között az Ignácz Rózsa, Gazdáné Olosz Ella (fotó), Erkel Ferenc szobrával kapcsolatos Tanasă feljelentése, melynek alapján a prefektus intézkedett.

Személyesen beszélt a kormánybiztossal, és írásban is megfogalmazta: hamarosan többnyelvű ismertetőket helyeznek ki a köztéri alkotások mellé, román, magyar és német nyelven tájékoztatják az érdeklődőket. Ki volt, mit tett, mikor született, mikor halt meg, ezek lesznek az információk. Ez már régebbi terve a polgármesteri hivatalnak, tekintettel arra, hogy a városban nagyon sok fürdővendég fordul meg – pontosított Thiesz. Azt is hozzátette: a feliratok nem a szobrokra, műemlékekre kerülnek, hiszen ehhez a műemlékvédelmi hivatal engedélyére lenne szükség, az objektumok közelében állítják fel a tájékoztató táblákat, melyen szerepel majd az alkotás fotója is.

Külföldön ez már rég­óta alkalmazott eljárás, de Brüsszelben például Bartók Béla szobránál magyar neve mellett csak születése és halálának éve van feltüntetve. Szóban elmondta a prefektusnak, hogy a Teculescu-szobor mellé is hasonló tábla kerül, hogy minél többen informálódhassanak a nagy hírű püspökről – mondta Thiesz János.

Bokor Gábor
Háromszék


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése