2014. augusztus 24., vasárnap

Könyvbemutatót tart Sepsiszentgyörgyön a magyarellenes, nemzetáruló Czika Tihamér

Egy korábbi blogbejegyzéshez írta valaki Czika Tihamérről: "Nem kell meglepődni Tihaméren. Nem ma kezdte sőt nem is ő kezdte. A román állam iránti szimpátiáját kedves nagyapjától örökölte aki a szülőfalunkban a Securitate besugója volt. Elvitette a papot, megkínoztatta, arról nem is beszélve, hogy annyit lopott amennyit nem szégyellt. Tihamér barátunk szerint nemesi származású.... Igen egyes kultúrákban lopni nemes cselekedet... Számomra, ki gyerekkorától ismerem, már nem is meglepő."

Pénteken mutatják be Sepsiszentgyörgyön Czika Tihamér Álmodok egy Erdélyt című könyvét. A publicisztikakötet vitaindító és tabudöntögető is egyben. 
czikakonyve_b 

A sepsiszentgyörgyi születésű, Brüsszelben élő Czika Tihamér írásait többen ismerik az országos magyar sajtóból. A vitára indító írásokat most egy kötetbe gyűjtötte össze a szerző, Álmodok egy Erdélyt címmel. A könyvet a Tortoma Könyvesházban mutatják be pénteken este 18 órától, a négy éves ciklust felölelő cikkgyűjteményről Simon Judit, a Riport Kiadó igazgatója beszélget a szerzővel. A kötet születésével kapcsolatosan Czika Tihamér portálunknak elmondta: a könyv egy nagy szűréssel indult, hiszen a 2007 és 2011 közötti írásokból válogatott, először mintegy 120 darabot, majd ezt leszűkítette még kevesebbre. Mint mondta, a publicisztikában az a legnehezebb, hogy a maga idején kívül is éljen, mivel vagy egy hír kommentárja, vagy egy általános kérdésfelvetés, ami nem változik évtizedek alatt sem.
A könyv teljes mértékben Erdélyhez kötődik, viszont Czika Tihamér nem szokványosan nyúl hozzá a magyarságot érintő kérdésekhez. Véleménye szerint az erdélyi magyar társadalom zsugorodóban van, viszont ez Székelyföldön nem érezhető annyira, mint a szórványban. Ugyanakkor stagnálás is van, de nehéz előre menni, mivel a kis lépések politikája már nagy falba ütközik – mondta. Hozzátette: gondot jelent az is, hogy a román közösséggel nem sikerült tudatni, hogy miért kell autonómia, és ez az autonómiaküzdelem egyik legnagyobb hibája.
„Az autonómiaküzdelem tulajdonképpen csak magyarul folyik, elvétve van román kommunikáció, de nagyon kevés. Ez az egész románul kellene történjen, hiszen nem magunkat akarjuk meggyőzni arról, hogy mit akarunk. Gyakorlatilag az autonómia megadása a román parlamentben dől el” – mondta. Az író azt is kiemeli könyvében, hogy a folyamatos székelyföldi zászlócirkusz helyett ipari parkokra van szükség a fejlődéshez, hiszen az állandó cirkusz elriasztja a vállalkozókat, nem pedig vonzza.
Czika Tihamér azzal az alapgondolattal várja az olvasókat a könyvbemutatóra, hogy legyenek nyitottabbak úgy a más nemzetiségű, mint a másképp gondolkodók irányába, hiszen ennek a kötetnek is az a célja, hogy vitára hívja az embereket és gondolkodásra késztesse őket.

forrás: székelyhon.ro

Kapcsolódó cikkek:
http://magyarellenesseg.blogspot.ro/2010/06/egy-nemzetarulo-gondolatai.html
http://magyarellenesseg.blogspot.ro/2010/06/egy-rmdsz-es-nemzetarulo-irasa.html
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése