2014. augusztus 26., kedd

Kertész Imre és kitüntetéseA felszínesen informált magyarok nagy része semmi kivetni valót nem lát abban, hogy Kertész Imrét, a Nobel-díjas „magyar” írót nemzeti és állami ünnepünkön, augusztus 20-án a Magyar Köztársaság elnöke kitünteti.

Könnyedén elhiszi, amit a fősodratú média állít, tételesen, hogy aki szót emel eme kitüntetés ellen – mint teszi a Magyar Országgyűlés kulturális bizottságának jobbikos elnöke, Dúró Dóra – az szélsőséges, kirekesztő, szűkkeblű, bajkeverő, széthúzó, a turáni átok mozgatottja, és a jelzősor még hosszan folytatható el egészen korunk legsúlyosabb következményekkel járó jelzőjéig, az antiszemitáig. Annyi a bökkenő, hogy Kertész Imre nemcsak a magyarság, a magyar állam és a magyar kormány külföldön való ócsárlásában jeleskedett eddig, elvbarátaihoz hasonlóan, hanem ő expressis verbis tagadja, hogy „magyar” lenne.

Nagy port kavart interjújában, amit 80. születésnapja alkalmából, öt esztendeje a Die Weltnek adott, elmondja, hogy nem tartja magát magyarnak, kikéri magának, hogy Magyarországhoz kössék, s hosszan lehet idézni azokat a passzusokat, melyekben nem a nyilasokat vagy a nácikat marasztalja el, hanem kollektíve a magyarságot, a magyar nyelvet úgy aposztrofálja, mint „gyilkosai nyelvét”, a magyar kultúráról pedig azt állítja, hogy soha nem lesz helye abban a kultúrában „ami számít”. Legtisztább vallomása e témában így hangzik „...semmiféle nemzeti szolidaritást nem tudok kialakítani magamban az úgynevezett »magyarsággal«, azaz nincs magyar identitásom, nem érzek s nem gondolkodom együtt a kétségbeesett magyar ideológiával.”

Érthető, hogy a Fidesz-kormány úgyszólván minden eszközzel biztosítani akarja magát az antiszemitizmus vádjával szemben (amit egyébként ettől függetlenül ismételten megkap a kormány, a nemzet és az ország), de ezúttal az eszközválasztás hibásnak tűnik. Kifejezett rossz szájíze van annak, ha a magyar nemzet ünnepén egy olyan személyiség kap magyar állami kitüntetést, aki kézzel-lábbal tiltakozik az ellen, hogy a magyarsággal közösséget vállaljon, és azon csodálkozik, hogyan tudott egyáltalán együtt élni a magyarsággal.

Borbély Zsolt Attila
Székely Hírmondó1 megjegyzés:

  1. Ennek a karvalyorrú írónak kalibrált személynek nagyon magyarellenes kirohanásai voltak nem is oly rég,,,el sem lehet gondolni ,hogy miért kapta meg a ...:
    :- Mária Terézia valagrendjét ,,,,ez valami tévedés a hatalom részéről,,vagy xeggnyalás ???

    VálaszTörlés