2014. augusztus 12., kedd

Székelyföldi "Olaszliszka": Halálos baleset és lincselés Kézdiszentléleken

Tragikus kimenetelű baleset történt vasárnap 18.15-kor Kézdiszentléleken, a cigánysoron. A balesetben elhunyt egy 37 éves motoros, megsérült egy 11 éves kislány, egy 14 éves fiú és egy 41 éves nő, egy másik motorost pedig azért kellett kórházba szállítani, mert a feldühödött cigányok meglincselték.
A vasárnapi baleset kapcsán számos rémhír kapott szárnyra, a körülmények tisztázása végett több forrásból tájékozódtunk, mert a rendőrségi közlemény, a helyszínen tapasztaltak, és a kórháztól kapott információ néhány pontban ütközött, de végül sikerült tiszta képet kapni a történtekről.
Az első Kawasaki motorkerékpár Kézdivásárhely irányából a Katrosa felé tartott, amikor Szentlélek végében – körülbelül száz méterre attól a helytől, ahol 2009 júniusában négy személy halt meg egy balesetben – a motoros elsodorta az úttesten szabálytalanul átkelő 11 éves kislányt. A helyszínen található hosszú féknyom alapján már csak találgatni lehet, hogy az első, útba kerülő tanyáig a motor a kerekein sodródott. A tanya kerítésébe „megbotoló” kétkerekű több métert repült a levegőben, átszelte egy fa lombkoronáját, majd beékelődött egy kisebb ház tetejébe. A közelben lakó romák, az eset szemtanúi, érdeklődésünkre elmondták: a motorosok a ház mellett levő sáncban hevertek, mint később kiderült, hogy a sofőr, a 37 éves, szovátai S. A. a helyszínen szörnyethalt, utasa, egy 41 éves, sepsiszentgyörgyi nő pedig súlyos sérüléseket szenvedett. A sáncba be­eső/beguruló két személy egy 14 éves fiúra zuhant, aki könnyebb sérülésekkel megúszta, őt már haza is engedték a megyeszékhelyi kórházból – tájékoztatott Nagy D. István, az intézmény szóvivője.


A motorkerékpár a kerítésnek csapódva a háztetõn landolt
Sajnos, itt a történések nem álltak meg: kb. öt percre rá, hogy a baleset megtörtént, a helyszínre érkezett egy másik, szintén szovátai motoros. A 28 éves férfi látva a balesetet, megállt segíteni, és akkor elszabadultak az indulatok. A motorost az összesereglett cigányok állítólag összetévesztették azzal a sofőrrel, aki öt évvel ezelőtt a közelben okozott balesetet, így percek alatt lincshangulat alakult ki. Amíg a rendőrség a helyszínre érkezett, addig a tömeg az ártatlan férfit összeverte, ráadásul meg is szúrták, így őt a brassói kórházba kellett szállítani. A felbőszült tömeg a helyszínre kiérkező forgalmi rendőrség munkatársait is ellenségesen fogadta (egyes hírek szerint egyik forgalmistának a sapkáját leütötték a fejéről), így a csendőrséget is riasztani kellett, hogy a helyzet ne mérgesedjen tovább. A motorkerékpárt markológéppel távolították el a ház padlásáról.
A megyei kórház szóvivője kifejtette: a 41 éves nő belső – máj, vese stb. – sérüléseket szenvedett, ezenkívül nyílt törése is van. Túl van az életveszélyen, tegnap az intenzív osztályon ápolták. A másik áldozatot, a 11 éves kézdiszentléleki kislányt alapellátás végett először Sepsiszentgyörgyre, majd az eset súlyossága miatt a brassói gyerekosztályra szállították.
A nyomozás jelen pillanatban is zajlik, a rendőrség ugyanakkor megpróbálja azonosítani azokat is, akik a lincselésben részt vettek. Az ügy nagy port kavart a közösségi hálókon, egyesek az olaszliszkai lincseléshez hasonlítják az esetet, mindamellett, hogy különböző rémhírek terjednek, sokan a cigányok viselkedését nehezményezik, a környékbeliek egyre inkább ellenük hangolódnak.  

Bartos Lóránt http://sepsi-top.info
2 megjegyzés:

  1. A cigany bunozest csak kotellel es eros torvennyel lehet megfekezni

    VálaszTörlés
  2. gyertek ma 16 órára, gyujtsunk egy gyertyát a tett szinhelyén

    VálaszTörlés