2014. augusztus 19., kedd

"F*sz magyarok" - mondta a tót pénztáros Párkányban, majd a diáklány lába elé dobta a visszajárótÖnnel is előfordult már, hogy úgy érezte, a vasúttársaság jegykiadójának viselkedése feszegette a jó ízlés határait? Párkányban most a ŽSS munkatársa egy magyarul jegyet kérő diáklánynak a „kokoti Maďari” („f*sz magyarok”) megjegyzés mellett hajította a lába elé a visszajárót.
BUMM-HÍR

Az esetről a diáklány ismerőse tájékoztatta a Bummot. Eszerint hétfőn, augusztus 18-án reggel 8 óra körül az illető magyarul kért jegyet Köbölkútra a párkányi vasútállomás 2-es számú pénztárában. A pénztárosnő felszólította, hogy szlovákul beszéljen, mire a vásárló ugyanezen a nyelven azt válaszolta, nem ért szlovákul. A jegykiadó erre méltatlankodni kezdett, hogyhogy nem beszéli a nyelvet, ha előbb is szlovákul szólt hozzá. A vásárló próbálta megmagyaráni, hogy csak néhány szót ismer. A válasz nyilvánvalóan nem nyerte el a kiszolgáló személyzet tetszését, mert olvasónk és a sértett beszámolója szerint is a „kokoti Maďari” („f*sz magyarok”) megjegyzés mellett meglehetőesen arrogáns módon a vásárló lába elé, a földre hajította a visszajáró egy részét. Tette mindezt annak ellenére, hogy nyilvánvalóan értett magyarul, hiszen az utas végül is oda kapta a jegyet, ahová magyarul kérte.

A diáklány ismerőse értesítette az esetről a Szlovákiai Magyarok Kerekasztalát is. Tokár Géza, a kerekasztal szóvivője kérdésünkre válaszolva elmondta, hogy az üggyel leghamarabb a panasz dokumentálása után kezdhet foglalkozni a jogsegélyszolgálat. Kiemelte: az ilyen esetek aktív helyi fellépést igényelnek, amelynek előfeltétele, hogy mielőbb a nyilvánosság elé kerüljenek. Így mindenkit arra biztat, hogy esetleges sérelmeit ne hallgassa el a helyi sajtó elől.

A sértett hivatalos panasszal kíván élni. Portálunk megkereste a Szlovák Vasúttársaság szóvivőjét, aki elmondta, hogy a panasz benyújtása után kivizsgálják az ügyet, és hivatalos közleményben fognak reagálni. Hozzáfűzte, hogy az eset szerinte nem így történt, és inkább provokációról lehet szó. A párkányi vasútállomáson dolgozó jegykiadók többsége elmondása szerint beszél magyarul.

A Kétnyelvű Dél-Szlovákia mozgalom 2011-ben és 2012-ben is „akciózott” a párkányi vasútállomáson, amikor is egy hangszóró segítségével magyarul és angolul is tájékoztatták az utazó közönséget az induló illetve beérkező vonatokról. Arra próbálták ekkor felhívni a figyelmet, hogy egy olyan városban, amelynek 73%-a magyarajkú, és évente több ezer turista keresi fel, a többnyelvű tájékoztatás nem a civilek, hanem az állam, illetve a vasúttársaság feladata lenne.


http://www.bumm.sk3 megjegyzés:

  1. IGAZ VÉLEMÉNYEMET IRNÁM,,, ÖSSZE-VISSZA TÖRNE A MONITOROD. Nocskos nyugatról nem is beszélek........

    VálaszTörlés
  2. "Engedd be a tòtot, s kirak a hàzadbòl."

    VálaszTörlés
  3. A tótoknak van egy része melyik még a béka seggénél is lenébb él ,és élni is fog ..Győrben nagyon sok dolgozik,,ott ezt nem teszik velük..

    VálaszTörlés