2014. augusztus 11., hétfő

A "magyar" kormánynak Ukrajna területi egysége helyett inkább nemzettársainkért kellene aggódnia (+ Videó)

Magvasi Adrián, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalmának (HVIM) vezetőségi tagja, az Alfahír.hu főszerkesztője, a budapesti ukrán nagykövetség előtt pénteken este lezajlott tüntetés levezetője elöljáróban kijelentette: a legutóbbi délszláv háború idején is magyart állítottak szembe a magyarral a fronton, amikor életüket áldozták idegen érdekekért. A magyarországi politikai vezetés ugyanúgy hallgatott, nem tiltakozott, akárcsak most, amikor a kárpátaljai magyar férfiakat kívánják golyófogóként használni Ukrajna keleti részében.
Zoom
Tüntetők vármegyés, ruszin, Árpád-sávos és jobbikos zászlóval
Toroczkai László, a HVIM alapító társelnöke, Ásotthalom polgármestere a délszláv háború idején tudósítóként járta végig a lángba borult övezeteket az akkor még létezett Jugoszláviában. Toroczkai is emlékeztette az egybegyűlteket arra, hogy jelenleg Kárpátaljáról is olyan hírek érkeznek, mint amilyeneket a '90-es elején kaptunk a Délvidékről. Magyar férfiakat kívánnak elvinni most is egy olyan háborúba, amelyhez semmi közük nincs. Ám egy jelentős különbség van az akkori jugoszláviai és a mostani ukrajnai helyzet között: az utóbbi sokkal inkább felülről szervezett válság, mint a '90-es évekbeli délszláv válság volt. Ukránok és oroszok között eddig nem volt olyan gyilkos ellentét, mint akkor a jugoszláviai nemzetek között. Nekünk, magyaroknak a legfontosabbak ebben a válságban a kárpátaljai magyarok és a ruszinok, akik történelmileg hozzánk tartoznak, a mai napig velünk együtt éreznek, mondta Toroczkai, majd hangsúlyozta, hogy az állampolgárság visszaadásával a kárpátaljai magyarokat a magyar állam most már jogilag, az Alkotmányban foglaltan is a nemzet részének tekinti, ám most nem a magyar kormány képviselői vannak itt az ukrán nagykövetség előtt, hanem mi, a nemzeti radikálisok. A szónok ezután emlékeztetett arra, hogy a román államfő és más román politikusok bezzeg határozottan fölléptek az ukrajnai románok érdekeinek védelmében, de ugyanezt a budapesti kormány nem teszi meg a kárpátaljai magyarokért és ruszinokért.
Zoom
Toroczkai László
Anatolij Szava, a Kárpátaljai Ruszinok Világszervezete Kongresszusának tanácstagja ruszin nyelven szólt a tüntetőkhöz. Most jött el az ideje annak, hogy a ruszinok és a magyarok Kárpátalján valóra váltsák az 1991-es kárpátaljai regionális és a beregszászi járási népszavazás eredményét, mondta bevezetőjében a ruszin politikus, majd hozzátette: csak így lehet föltartóztatni a Kárpátalját fenyegető szörnyű tragédiát. A kelet-ukrajnai háborúban eddig mintegy száz kárpátaljai ember vesztette életét, emlékeztetett Anatolij Szava, majd azt mondta, hogy a ruszinok békés úton szeretnék elérni az 1991-es népszavazás eredményének megvalósítását, ám erről a ruszinok nem kívánnak alkudozni Kijevvel. A ruszin nép reméli, hogy Magyarország Kárpátalján nem fogja megengedni a kelet-ukrajnaihoz hasonló népirtást. A ruszinok ezer évig éltek együtt a magyarokkal és ez a biztosítéka a kárpátaljai békének és jobb jövőnek. A ruszinok hisznek ebben, mondta végszóként Anatolij Szava.
Zoom
A vármegyések üzenete Ukrajnának
Szávay István, a Jobbik alelnökének, a párt Nemzetpolitikai Testületének vezetőjének "adjon az Isten!" köszöntésére a jelenlevők a hangos "szebb jövőt!" kiáltották. Budapestről azt üzenjük a kárpátaljai magyarságnak, hogy az anyaországban vannak még olyanok, akik fölemelik szavukat a sorsukért, aggódnak értük, mondta beszéde elején a jobbikos politikus, majd külön üdvözölte a jelenlevő ruszin barátainkat. Tiltakozunk a kárpátaljai magyarok és ruszinok besorozása ellen, mert semmi közük nincs ehhez az egyébként értelmetlen, Kárpátaljától több száz kilométerre zajló vérontáshoz, hangsúlyozta. Navracsics Tibor 2014. július 16-án azt nyilatkozta, hogy ha egy magyar állampolgárt, vagy más államban a magyar kisebbséghez tartozó személyt meg kell védeni, megtesszük a szükséges lépéseket, ám ez a kormány a mai napig senkit nem védett meg, egyetlen konkrét ügyet volt hajlandó kivizsgálni, emlékeztetett a politikus.
Zoom
Anatolij Szava (jobbról) és tolmácsa, Magvasi Adrián
A kárpátaljai magyarok mellett gondoljunk azokra a vegyes házasságú és ruszin családokra is, amelyeknek férfi tagjai szintén fenyegetve vannak a katonai behívó által, mondta Szávay István, majd szólt a Kárpátaljára történt betelepítésekről. Ukrajnában a hivatalos szervek már fölmérték azt, hogy a Krím félszigetről és Kelet-Ukrajnából hány menekültet lehet majd betelepíteni Kárpátaljára, az ottani magyar falvakba, figyelmeztetett Szávay. Minket, a Jobbikot bizonyos kárpátaljai magyarok, leginkább ottani magyar szervezetek felelős vezetői támadnak azért, mert tiltakozni merünk a sorozások, a betelepítések ellen. Azzal jönnek, hogy nincsenek sorozások, s eddig tömegesen a betelepülők sem érkeznek Kárpátaljára, idézte föl Szávay bizonyos áruló kárpátaljai magyar vezetők állításait, majd fölszólította a magyar kormányt: tiltakozzon Kijevnél az ellen, hogy Kárpátalja magyar és ruszin településeire idegen menekülteket telepítsenek. A magyar kormánynak nem Ukrajna területi egységének, hanem a kárpátaljai magyarok lét- és jogbiztonságának szavatolása kell, hogy legyen az első számú kötelessége, mondta végül Szávay István.
A tüntetésen többek között jelen volt Morvai Krisztina, a Jobbik európai parlamenti képviselője, Dúró Dóra, a Jobbik országgyűlési képviselője és Novák Előd, a Jobbik alelnöke. Az Ukrajna budapesti nagykövetsége előtt megtartott tiltakozó tüntetés a Himnusz és a Székely himnusz eléneklésével ért véget.
Zoom
Szávay István
Zoom
Dúró Dóra, Morvai Krisztina és Novák Előd családi hangulatban
Hering József - Kuruc.info
Frissítés: Az N1TV jóvoltából immár videón is megtekinthetők a beszédek
A kárpátaljai magyarok a nemzet részei, az alkotmány alapján is ki kell állnia értük a magyar kormánynak. A nyugati befolyásoltság mindenki számára látható Ukrajnában.
A magyaroknak és a ruszinoknak érvényt kell szerezniük az 1991-es népszavazásnak. Meg kell akadályozni az etnikai tisztogatásokat.
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése