2014. augusztus 18., hétfő

A magyar kormány tétlenül szemléli Wass Albert és a Himnusz üldözését!

Nyilvánvaló politikai okokból felerősödőben van Erdélyben a kommunizmus alatt betiltott magyar írók és költők, köztük Wass Albert műveinek üldözése, emlékének sárba tiprása. A román hatóságok ismétlődő, jogellenes akciói miatt Szávay István, a Jobbik alelnöke írásbeli kérdésben fordult Semjén Zsolt, nemzetpolitikáért felelős tárca nélküli miniszterhez, aki Szávay kérdéseire nem volt hajlandó válaszolni, még arra sem, hogy vajon miként tekinthetik a román hatóságok az „Isten, áldd meg a magyart!” mondatot szélsőséges nacionalizmusra való felbujtásként.

Wass Albert után a Himnuszt is üldözni fogják?
Wass Albert után a Himnuszt is üldözni fogják?


Mint az köztudott, Wass Albert Romániában máig háborús bűnösnek számít, mégpedig egy, a Kolozsvári Népbíróság által még 1946. március 13-án meghozott ítélet alapján. Ez ellen hiába kértek a magyar költő- és írófejedelem fiai az azóta előkerült új bizonyítékok tükrében perújrafelvételt, a Kolozsvári Fellebbviteli Bíróság kérésüket 2008-ban elutasította. Az egyértelműen koncepciós per során született ítélet pedig máig szedi áldozatait, ráadásul a román hatóságok egyre keményebben és pofátlanabbul lépnek fel Wass Albert tisztelőivel szemben.

Mint ahogy arról az alfahir.hu is beszámolt, román rendőrök koboztak el Wass Albert-köteteket és a magyar himnusz kezdősorát tartalmazó pólókat a csíksomlyói búcsú árusaitól, akik a rendőrség fenyegető fellépésétől megijedve, más írók és költők, köztük Nyirő József köteteit is gyorsan beszedték a standokról. A magyar kormánynak természetesen ismét nem volt egyetlen szava sem az egyetemes magyarság legnagyobb és legfelemelőbb eseményén esett durva jogsértéshez (hisz Wass Albert művei nem szerepelnek a Romániában betiltott könyvek listáján) és nemzetünk leplezetlen szembeköpéséhez, ezért a román hatóságok továbbmentek. Két nappal később, pünkösdhétfőn elhurcolták Wass Albertnek a szovátai Tóth Ferenc által, saját otthonának udvarán, tehát magánterületen felállított szobrát.

A két intézkedés gyökere persze egyértelmű: a román állam most is fáradhatatlanul harcol azon költőink és íróink ellen, akiknek műveiből magyarok milliói merítik ma is szellemi tartalékaikat, akiknek verseit olvasva lelkileg feltöltekezhetnek, akiket olvasva milliónyi nemzettestvérünk erősödik meg magyarságában nap mint nap. E művek és az azokban leírt mély, a magyarnak való megmaradás mindenkor aktuális parancsát hordozó üzenetek láthatatlan szövetekként tartják össze máig nemzetünk tagjait, éljenek határon belül vagy épp azon túl.

Ezek szétroncsolása a homogén nemzetállamot építő román politikai elit elemi érdeke tehát. E cél megvalósítása érdekében pedig immár a magyar himnusz kezdősorának üldözésétől sem riadnak vissza, szélsőséges nacionalizmusra felbujtó szövegként értelmezve azt. Megteheti, hisz a magyar kormány e román nemzetpolitikai célokhoz mély hallgatással asszisztál, annak ellenére is, hogy erdélyi magyar pártok emelték fel szavukat az éledező román kultúrterrorral szemben.

Az egyre visszásabb hatósági jogsértéseket produkáló Wass Albert-üldözés kapcsán Szávay István, a Jobbik alelnöke írásbeli kérdésben fordult Semjén Zsolt, nemzetpolitikáért felelős tárca nélküli miniszterhez. Kérdésében a jobbikos politikus azt tudakolta, hogy tisztában van-e a kormány a román hatóságok erdélyi magyarokat megfélemlítő támadásaival és mit kíván tenni azok beszüntetésének és Wass Albert romániai rehabilitálásának érdekében.

Semjén válaszában először is kikerülte a kérdéseket. Sem arra nem válaszolt, hogy hajlandó-e a kormány bármit tenni a jogtiprások megakadályozása és a magyar himnuszt üldöző román hatósági magatartás megfékezése érdekében, de a XX. század egyik legnagyobb magyar írója, költője, Wass Albert rehabilitálása érdekében sem számolt be semmilyen érdemi tevékenységről. Ezek helyett arról ír, hogy minden jogsértés esetén az eredetileg egyébként Jobbik által javasolt, ám a kormányzati befolyás nyomán, politikai alapon teljesen szelektívvé tett Kisebbségi Jogvédő Intézethez kellene fordulni és egyébként a magyar kormány megvéd minden magyart. Bár erről az erőszakkal keletre hurcolt kárpátaljai magyar családapáknak valószínűleg más a véleményük

A Tóth Ferenc által magánterületen állított, ám három nappal később jogtalanul elkobzott Wass-szoborral és az azzal kapcsolatban indult eljárás ügyében a miniszterelnök-helyettesnek annyi megjegyeznivalója volt, hogy az folyamatban van. További információt azonban erről nem hajlandó kiadni „ezzel is segítve a védelem munkáját.”

Az alfahir.hu megkereste az ügyben Szávay Istvánt, a Jobbik alelnökét, aki elképedésének adott hangot, hisz szerinte Semjén Zsolt egyetlen érdemi kérdésre sem adott választ, se a román hatóságok által megfélemlített csíksomlyói árusok problémájára, se az ott elkobzott Wass Albert-kötetekre, sem pedig a magyar himnusz kezdősorát tartalmazó pólókra. „Az a szomorú ebben az ügyben, hogy a magyar kormány nyilvánvalóan és ismét nem érzékeli az ügy súlyát. A román politikai elit és az annak engedelmeskedő hatóságok ugyanis nemcsak betiltani szeretnének, hozzáteszem jogtalanul, egy magyar írót, hanem az erdélyi magyarság szellemi erejét, ellenálló-képességét szeretnék megtörni az ilyen, és ehhez hasonló agresszív fellépések segítségével. Azt szeretnék elérni, hogy minél kevesebb árus merjen kirakni standjára Wass Albert-köteteket vagy akár „Isten, áldd meg a magyart!” feliratú pólókat. Szomorú, hogy a kormány ez ügyben semmilyen fellépést nem tervez, és ezzel minden jóérzésű magyar embert kiszolgáltat a román hatóságok kényének-kedvének.” – zárta gondolatait a Jobbik alelnöke.

[alfahir.hu - Kovács Dávid Attila]Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése