2014. augusztus 18., hétfő

A cigányok lincselnek, a magyar ifjakat félemlíti meg a román hatóság

Vajon mi lelte a cigányokat, miért akarnak vért látni? Mért kell féljen a magyar ifjú ha nem tesz semmi törvénytelenséget? Ezek a kérdések fogalmazódnak meg ha valaki szóba áll a  kézdiszentlélekiekkel.

A brassói kórházban ápolják azt a szovátai motorost,aki  a múlt vasárnap Kézdiszentléleken történt, tragikus kimenetelű balesetező motorost próbálta segíteni, aki elgázolt egy cigány kislányt. A baleset után a motorost ütlegelni kezdték a cigányok. A segítségére siető motoros társa se úszta meg épen két helyen megszúrták. A barátnőjét bántalmazták a cigánysoron lakók. A fiatal nő bántalmazásáról a rendőrségnek érdekes módon nincsen tudomásuk, pedig rendőrkocsi szállította el a megszúrt fiatal emberrel együtt.

„Megöllek, te mocskos!”

ezzel rontottak rá a cigányok arra a motorosra aki segíteni próbált a balesetező társának (írja a hirmondo.ro). Egy évvel ezelőtt egy autóst vertek meg a cigányok Kézdiszentléleken. A mostani  eset lincselés volt  – ezt állítja az elhunyt motoros egyik társa, a kézdivásárhelyi motorosklub elnöke. Szerinte a balesetben megsérült társát a cigányok brutális kegyetlenséggel verték agyon.
Az eset kapcsán a rendőrség egyáltalán nem bőbeszédű. A Transindex portál a boncolási jegyzőkönyvhöz hozzájutott. Ahhoz a borzalomhoz képest ami történt - amit  a közösségi portálon keringő fotókon is látni lehet - érthetetlenül szűkszavú a jelentés. A halál elsődleges okaként a szív leállását, további okokként pedig koponyaűri vérzést és koponyaalapi törést jelöl meg – olvashatjuk a portálon.

Rendőri fenyegetés

A kézdiszentléleki Tamás fivérekkel beszéltünk, Tiborral és Róberttel akik a múlt szerdai békés gyertyagyújtással egybekötött megemlékezés -az elhunyt motorosért - társszervezői voltak. Állításuk szerint azzal fenyegette meg a kézdivásárhelyi rendőrség egyik alkalmazottja, hogy bűnvádi eljárást indítanak ellenük bujtogatásért. Szerencsére még hozzátették, hogy abban az esetben ha rendbontás lesz – mondták a testvérek.

Kérdésünkre: mi a véleményük a rendőrségi intézkedésről, azt válaszolták, hogy mint ennek a közösségnek a polgára nincsenek megelégedve, azzal se ahogyan a balesetkor eljártak és azzal sem ami velük történt azután.
A bűnbakok mi lettünk, akik békés megmozdulásra hívtuk falusfeleinket – mondották, holott nem történt semmiféle rendbontás. A csendőrség parancsnoka is megkereste őket, és közölte: bármi történik szerda este, őket terheli majd a felelősség. Szerencsére pár kerítésléc lerúgásán kívül nem történt incidens. Tamás Róbert arról számolt be, hogy a tüntetés napján, dél körül saját kocsijával – rajta egy fekete lobogóval és a hangosbemondóval – bement Kézdivásárhelyre, ahol három rendőrkocsi vette körül. Azt mondta neki az egyik rendőr, szerelje le a hangosbemondót, egy másik el sem akarta engedni, be akarta kísérni a rendőrségre, s azt is mondták, hogy ennek következményei lesznek. Tamás Róbertnek pénteken egyik barátjától üzentek, hogy jelentkezzen a városi rendőrségen, ellenkező esetben bűnvádi eljárást indítanak ellene, ő nem tett eleget a citálásnak.

Azt a rendőri eljárást üzennek ,hogy jelenjen meg valaki náluk mert ellenkező esetben  bűnvádi eljárást indít ellene a hatóság, inkább félelem keltésnek lehet nevezni mint valamilyen szintű intézkedésnek. Tudtunk szerint ha valakit becitálnak a rendőrségre  azt előre írásban a pontos dátum feltüntetésével kell közölni.

A továbbiakban a két testvér kifejtette: „mi eddig is békésen éltünk együtt a roma közösséggel, és ezentúl sem akarunk velük háborúzni, nem voltunk felbujtók, ne akarja ezt senki a nyakunkba varrni, de elvárjuk a hatóságoktól, hogy legyen elszámoltatás, és a vétkesek kapják meg megérdemelt büntetésüket.”
Pénteki sajtótájékoztató után végig autóztunk a cigánysoron, az ott lakók kint voltak az úton és a putrik előtt lézengtek, mint szokás szerint, a csendőrség pedig vigyázott rájuk (felvételünkön). Állítólag a cigányok rettegnek olvashatjuk a Háromszék oldalán, félnek, főleg éjszaka, attól tartanak, hogy rájuk gyújtják a házat.

http://felsoharomszek.szek-helyek.roNincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése