2014. július 13., vasárnap

Romániai lapok az RMDSZ-es szappanoperáról

Politikai szimpátiáik függvényében kommentálták a hétvégi romániai lapok azt, hogy az RMDSZ nem lép ki a kormányból, csak elnöke, Kelemen Hunor mond le kormánytisztségeiről a kisebbségek európai polgári kezdeményezése körül kirobbant bukaresti koalíciós vita nyomán.

Románia, magyarság, RMDSZ, sajtószemle, sajtóvisszhang, Ponta-kormány, Kelemen Hunor,
Verestóy Attilával nem sikerült kiegyezni
A jobboldalhoz közel álló HotNews.ro hírportálon Dan Tăpălagp Egy román-magyar átverés címmel azt fejtegette, hogy Victor Ponta kormányfő és Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettes csak nacionalista szavazóik kedvéért játszották el a "pofozkodást", valójában fontosabb számukra a hatalom.
Most érte el a tudathasadásos állapot csúcsát az RMDSZ-elnöke, amikor egyedül vonul ellenzékbe, de az egész RMDSZ hatalmon marad. Nem világos, miért csak ő nem tud egy kisebbségellenes kormányban dolgozni, és a többi magyar miért tud? Aztán meg miféle tekintélye van egy olyan vezetőnek, akit csapatai nem követnek? - kommentálta ironikusan Tăpălagă az RMDSZ által bejelentett kompromisszumos megoldást.
A kormányt és jobboldali ellenzékét is gyakran bíráló Gândulban Marian Sultănoiu RMDSZ - büszkék vagyunk románságunkra címmel közölt kommentárt az RMDSZ pénteki döntéséről, a cikk címében a kormány fő erejét alkotó PSD választási jelmondatát idézve.

Sultănoiu csalódottan írt arról, hogy míg eddig "az elegancia és következetesség" példaképeiként utalhatott az RMDSZ politikusaira, be kell látnia, hogy az "RMDSZ-es tartás is elúszott a Dâmbovița vizén".
A cikkíró szerint Kelemen Hunor indulni fog az őszi elnökválasztáson, ezért szüksége volt egy jó ürügyre, hogy kiléphessen a kormányból, de az RMDSZ-nek esze ágában sem volt otthagyni a húsosfazekat. A szerző azt állította: Verestóy Attila szenátor már az állandó tanács ülése előtt világossá tette a szövetség álláspontját: "Hunor mehet, az ő baja, de mi maradunk".
Az RMDSZ-szel szemben ellenzéki hangvételű Háromszékben, Öngól című cikkében Farkas Réka a lehető legszerencsétlenebb megoldásnak minősítette az RMDSZ döntését.
Kelemen Hunor ultimátumot adott, de csapdahelyzetbe került: borítékolható volt, nem jöhet ki jól a maga által teremtett helyzetből. Erőt akkor tudott volna felmutatni, ha kitart elképzelése mellett, és kivezérli a szövetséget a kormányzásból. Néhányan talán orroltak volna rá, de új lehetőségek nyílhattak volna a kisebbségi jogérvényesítésben, határozott, következetes kiállással elnémíthatta volna ellenfeleit - vélekedett a szerző, aki szerint annyi esélye lesz az erdélyi magyarságnak előrelépni fontos nemzeti ügyekben, mint Kelemen Hunornak megnyerni a romániai államfőválasztást.
 http://www.vhegy.com


1 megjegyzés:

  1. Itt van már az idő sajnos ,a magyarok meg székelyek közömbösök lettek ,és így továbbra mehet a kapzsiság a disznóság ,meg minden az rmdsz részéről ,no meg a sóvénok részéről.....talán tovább élnek majd..

    VálaszTörlés