2014. július 19., szombat

Nem lesz Kolozsváron magyar helységnévtábla - a polgármester szembemegy a bíróság döntésével

A kolozsvári polgármesteri hivatal fellebbezést nyújt be a kétnyelvű, román és magyar helységnévtáblát lehetővé tevő bírósági ítélet ellen - jelentette ki Emil Boc polgármester.
A városvezetőt a Monitorul de Cluj című helyi román lap elektronikus kiadása idézte csütörtökön. A polgármester elmondta: a városvezetés nem sieti el a bírósági ítélet alkalmazását. Kijelentette, hogy a román törvények nem teszik lehetővé Kolozsvár helységnevének magyar nyelven való kiírását is, mert a magyar kisebbség a városban nem éri el a 20 százalékot.

Emil Boc
Egy hollandiai magyar alapítvány képviselői hétfőn jelentették be, hogy a Kolozs megyei törvényszék első fokon hozott határozata arra kötelezi Kolozsvár polgármesteri hivatalát, hogy a város nevét magyarul is tüntesse fel a helységnévtáblákon. Az ítélet nem jogerős, és a városháza fellebbezhet.
Szőcs Izabella önkéntes jogi tanácsadó elmondta: a hatályos román törvény azokon a településeken írja elő kötelező jelleggel a hivatali kétnyelvűséget, ahol valamely kisebbség a lakosság legalább egyötödét teszi ki, de húszszázalékos kisebbségarány alatt sem tiltja az anyanyelvű feliratozást.
Zoom
Az ideiglenes magyar felirat a MOST-ACUM-aktivisták gerillaakciójának köszönhető
Horváth Anna kolozsvári alpolgármester csütörtökön csalódottságának adott hangot Emil Boc álláspontja miatt. Az alpolgármester a Transindex című erdélyi hírportálnak elmondta: sajnálattal vette tudomásul, hogy Emil Boc nem tudott felülemelkedni politikusi mivoltán, és nem tudott eltekinteni attól, hogy 2014 választási év.
"A kulturális főváros címre pályázó település elöljárójaként elmulasztotta a véleményformálásra kapott lehetőségét, s a szavazatmaximalizálásra összpontosítva olyan véleményt formált meg, amit szerinte hallani akar a közösség" - mondta Horváth Anna a kolozsvári polgármester álláspontjáról.
Hangsúlyozta: nem lenne újdonság a kolozsvári magyar nyelvű helységnévtábla, mert a 20 százalék alatti magyar kisebbséggel rendelkező Szászmedgyesen, Brassóban vagy Temesváron már létezik többnyelvű helységnévtábla, így magyar is.
(MTI)
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése