2014. július 19., szombat

Mit tett a kormány a magyarok védelmében?


sEddig egyedül a Jobbik emelte fel a szavát a legújabb magyarverés ellen. Sneider Tamás, az Országgyűlés jobbikos alelnöke levelet írt Navracsicsnak. Hogy mi is történt pontosan, ide kattintva olvashatja.
,,Mit tett a Kormány annak érdekében, hogy az elmúlt napokban Horvátországba utazó magyar állampolgárok testi épsége, alapvetői jogai és emberi méltósága ne sérüljön?” - címmel intézett Sneider Tamás, az Országgyűlés alelnöke kérdést Navracsics Tibor külügyminiszterhez, Kubatov párttársához.
Sneider Tamás levelében hangot adott annak, hogy bizonyos szempontból lehet helytelen döntés jegy nélkül elutazni egy labdarúgó mérkőzésre, de ez önmagában egyáltalán nem büntetőjogi kategória. Aki így tesz, az elméletileg csupán azt kockáztatja, hogy nem tudja a helyszínen megtekinteni a mérkőzést.
Amint azt a politikus írja, munkatársai tartották a kapcsolatot a szurkolókkal és a horvátországi magyar külképviseletek munkatársaival is, akik órákkal a mérkőzés után is telefonon elérhetők voltak.
"Azonban sajnálatos módon a horvát rendőrség munkatársai a mérkőzésre tartó személyek közül több százat megalázó procedúrának tettek ki, órákon át várakoztatták őket, majd ezt követően újabb órákig nem juthattak ivóvízhez. A beszámolók szerint a lehajtókat lezárták, a benzinkutakon történő megállást pedig nem engedélyezték. Az internetre kikerült felvételeken vérző fejű szurkolók láthatók, köztük egy ránézésre 15-16 éves bekötött fejű srác, akit a fórumozók szerint kövekkel dobáltak meg (a fiatalemberről készült fotót mellékeltem)." - írja a miniszterhez címzett levelében.

Elfogadhatatlan a szurkolók megbélyegzése
Alább változtatás nélkül idézünk az Országgyűlés alelnökének leveléből, melynek tartalmát érdemes lenne Kubatov Gábornak is megismerni és megszívlelni:
"Magyarország Alaptörvénye G) cikkének 2) bekezdése szerint Magyarország védelmezi állampolgárait. Ennek meggyőződésem szerint akkor is így kell lennie, ha történetesen a Ferencváros (vagy bármilyen csapat!) szurkolóiról van szó. Elfogadhatatlannak és meghaladottnak tartom, ha adott esetben nem egy közösség valamely tagjának egy konkrét esetben meglévő felelősségét, hanem magát a közösséget (fajra, nemre, vallásra, pártállásra vagy klub hovatartozásra tekintettel) bélyegzik meg, stigmatizálják. Sajnálatos módon a labdarúgó szurkolókkal évek óta ezt teszik".
Levele végén az Országgyűlés alelnöke tájékoztatást kért arról, mit tett Magyarország kormánya annak érdekében, hogy a minden embert megillető alapvető jogok, az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatában foglaltak, összességében pedig az Alaptörvény II. cikke szerint is sérthetetlen emberi méltóság 2014. július 17-én ne szenvedjen csorbát Horvátországban. Mint fogalmaz, bízik benne, hogy "a magyar diplomácia és a konzuli szolgálat mindent megtesz a magyar állampolgárok jogainak védelme, illetve a Horvátország területén történtek feltárásának és kivizsgálásának érdekében".

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése