2014. július 4., péntek

Akcióban a demokratikus Ukrajna - felszámolnák a magyar nyelvű felsőoktatást

ukran_demokracia.jpg
Megszűnhet a magyar nyelvű felsőoktatás Kárpátalján. A kijevi törvényhozásban tegnap elfogadott jogszabály értelmében Ukrajnában a „felsőoktatás nyelve az ukrán”, s így majd’ minden tantárgyat ezen a nyelven kell tanítani.
A javaslatot még májusban nyújtották be a kijevi parlamentben. Akkor Orosz Ildikó a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola vezetője úgy nyilatkozott: a javaslat veszélybe sodorhatja az intézmény létét, hiszen ott a tantárgyak nagy részét magyarul oktatják.
Az ukrán kormány az óta annyi „engedményt tett”, hogy néhány tárgyat az országban élő kisebbségek nyelvén is lehet majd tanítani (pl. nyilván a magyar nyelv és irodalmat), ám ezeket is csak akkor, ha biztosítani tudják az ukrán nyelvű előadásokat is.
A tervezetet tegnap az ukrán törvényhozás elfogadta. Az ukrajnai eseményekre amúgy oly érzékeny magyar média ingerküszöbét ez ez esemény nem érte el. Különösen ordító a csend a kárpátaljai sajtóban. Szerda estig (tehát több, mint 24 órával a jogszabály megszavazása után) egyetlen egy helyi magyar nyelvű portál sem adott hírt arról, hogy veszélybe kerülhet az egyetlen magyar felsőoktatási intézmény. A kárpátaljai helyzetet jól ismerő forrásink szerint a régió sajtóját (beleértve a magyar orgánumokat is) szinte teljes egészében Viktor Baloga, a jelenlegi kijevi kormányhoz hű helyi oligarcha tartja kezében. Nos, a jelek szerint szoros a gyeplő...

http://jobbegyenes.blog.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése