2014. június 5., csütörtök

Épülő román diktatúra: Betiltanák a Nagy-Magyarországot és a Székelyföldes jelképeket


sEgy romániai törvényt úgy módosítanának, hogy többé nem lehetne sem Nagy-Magyaroszágos, sem Székelyföldes jelképeket használni.
A törvénytervezet szerint elemi osztályban kötelezővé tennék a román himnusz rövidített változatának eléneklését minden reggel. Megtiltanák a már nem létező államok zászlajának és címerének használatát, valamint olyan "egységek" jelképeinek kitűzését, amelyek államként való elismerésüket követelik. Ez utóbbi rendelkezés köz- és magánterületre egyaránt vonatkozik.
A javaslat egyértelműen a magyar, pontosabban a Nagy-Magyarországos és a Székelyföldes jelkpek ellen szól. Az indítvány szövege szerint a román zászló kitűzése viszont ezentúl "kötelező" lesz.
Az ActiveWatch nevű román civil szervezet szerint a módosítás sérti a szabad véleménynyilvánítás, a szabad lelkiismerethez, valamint a tulajdonhoz való jogot, valamint a kulturáis sokszínűséget.
Megállapítják, hogy az 1994-es jogszabály a román zászló kitűzését szabályozza a közintézményekben, ehhez képest a módosító indítvány "megengedhetetlenül, a törvényes kerethez képest aránytalanul kiterjeszti a jogszabályt a magánszférára". Úgy vélik, a kezdeményezők nem indokolták meg, hogy milyen társadalmi szükséglet indokolja a felsorolt alapvető szabadságjogok korlátozását. Rámutatnak: az indítvány törvényerőre emelése azt jelentené, hogy például futballcsapatok szurkolói nem használhatják más államok zászlóját a mérkőzéseken, szállodák és vendéglők sem tűzhetik ki más országok lobogóját.
Az ActiveWatch szerint a nemzeti kisebbségek jogai is sérülnének, hiszen nem használhatnák saját jelképeiket, ami ellentmondana a román alkotmány 6. cikkelyének, amely szavatolja a kisebbségeknek a nemzeti identitásuk megőrzéséhez, fejlesztéséhez,  és kifejezéséhez való jogot.
A civil szervezet megállapítja, hogy az az előírás, amely tiltja a már nem létező országok zászlajának a használatát, olyan abszurd helyzeteket teremthet, hogy történelmi témájú előadásokat nem lehet Románia területén bemutatni, illetve régi épületek homlokzatát - amelyeken ilyen jelképek láthatók - módosítani kellene. A kötelező himnuszéneklés kapcsán úgy vélik, hogy a kezdeményezők eredeti elképzelésével éppen ellentétes hatást vált ki, mert a mindennapos éneklés hatására elértéktelenedik ez az ünnepélyes pillanat.
A román média érhető módon szintén úgy értelmezte ezt a módosító indítványt, hogy a székely és a magyar zászló erdélyi használatának megakadályozására irányul.

MTI nyomán - alfahir.hu
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése