2014. június 10., kedd

Betiltották a Wass-kötetek árusítását Csíksomlyón

Eltávolíttatta a rendőrség a szombati csíksomlyói búcsún portékáikat kínáló árusokkal Wass Albert köteteit, holott erre több illetékes elmondása szerint nem lett volna jogi alapja a hatóságnak. 
Wass Albert konyv TC 1 (4)_b 
Ismét Wass Albert köteteket kobozott el a rendőrség
A megyei rendőrség gazdasági osztályának munkatársai a szokásos ellenőrzések nyomán rendelték el, hogy az árusok leszedjék a standokról és a polcokról az író köteteit, arra hivatkozva, hogy Romániában tilos Wass Albert-irodalmat árulni, ugyanis az írót jogerős ítélettel háborús bűnösnek nyilvánították az országban. Az árusok egy része ennek nyomán Nyírő József köteteit is eltette.
Gheorghe Filip, a Hargita megyei rendőr-főkapitányság szóvivője portálunknak elmondta: a szombati ellenőrzések nyomán egy 35 éves csíkszeredai lakos ellen indítottak kivizsgálást, akitől húsz pólót és tíz könyvet koboztak el. A szóvivő a döntést a 2002/31-es számú sürgősségi kormányrendelettel indokolta, amely tiltja a fasiszta, rasszista, illetve idegengyűlölő szervezetek alapítását és szimbólumok használatát, valamint az emberiség elleni bűnöket elkövetett személyek népszerűsítését.
Ferencz Kornélia, a csíkszeredai Corvina Könyvesház ügyvezetője ezzel szemben kifejtette: a rendőrség a marosvásárhelyi Mentor Kiadó által törvényesen nyomtatott köteteket távolíttatta el.
Wass Albert konyv TC 1 (3)_b

Szabó Károly, a székelyudvarhelyi városi könyvtár volt igazgatója, jelenleg munkatársa a Székelyhon.ro-nak úgy nyilatkozott: valóban létezik Romániában tiltólista könyvekre vonatkozóan, de az olyan kiadásokat tartalmaz, mint például Adolf Hitler Mein Kampfja.
„Nincs tudomásom arról, hogy a listán Wass Albert is szerepelne. Ha bármely irodalom bekerül a névsorba, értesítik a könyvtárakat is, amelyeknek a raktárban kell tárolniuk a kiadásokat, és azokat csak kutatómunkára bocsáthatják az olvasók rendelkezésére. Megtörténhet, hogy sürgősségi rendelettel a közelmúltban Wass is a listára került, de még nem értesítették a könyvtárat” – magyarázta Szabó.
Káli Király István, a Wass-köteteket megjelentető Mentor Kiadó főszerkesztője határozottan cáfolta, hogy az író tiltólistára került volna. Szerinte a somlyói incidens a „túlbuzgó ellenőrzök” rovására írható, az eljárás pedig „hatalommal való visszaélést” jelent.

http://www.szekelyhon.ro
2 megjegyzés:

 1. Hát ha a gazembereknek az örömére szolgál akkor ez legyen az egész disznó nemzet öröme..

  VálaszTörlés
 2. A csíkszeredai, 35 éves fiatalember "természetesen" Csibi Barna, akitől nem 20 pólót és 10 könyvet, hanem 30 pólót koboztak el. Mondjuk ez az ügy szempontjából tényleg csak részletkérdés....A pólók feliratai a következők voltak:

  1. Jobbik Magyarországért Mozgalom
  2. Wass Albert: Adjátok vissza a hegyeimet!
  3. A magyar föld nem eladó!
  4. Igazságot Magyarországnak!
  5. Magyar vagyok, magyarnak születtem, magyar dalt dalolt a dajkám felettem...
  6. Isten áld meg a magyart!


  A könyvárusokkal szemben neki minden papírja rendben találtatott, volt kasszagépe, ami a könyvesektől hiányzott...

  VálaszTörlés